Je eet gevarieerd en gezond, slaapt goed en beweegt voldoende. Kortom: je doet er alles aan om je weerstaand op peil te houden. Toch word je ziek. gezondNU legt uit hoe dat komt.
- Er is een overmacht aan ziekteverwekkers, of hun aanval is te heftig. Wie bijvoorbeeld bedorven voedsel eet, krijgt zoveel ziekmakende bacteriën binnen dat die de overhand hebben. Hetzelfde gebeurt als een ziek persoon ons besmet met griep; het influenzavirus is zo besmettelijk en agressief dat het zich razendsnel vermenigvuldigt waardoor we toch griep krijgen.
- Als onze afweer verzwakt is, zijn we meer kwetsbaar. Zo kan slaapgebrek, stress of een periode ongezond en niet gevarieerd eten, zijn tol eisen. Maar ook iemand die herstellende is van een operatie, een ziekte of een bevalling, kan een verminderde weerstand hebben.
Handen wassen en hygiëne in huis
We kunnen ons lichaam in de strijd tegen een griep dus op twee manieren helpen: allereerst door de ziekteverwekkers zoveel mogelijk te vermijden. Handen wassen is daarvan een simpel, maar effectief voorbeeld. Maar ook hygiëne in huis is belangrijk; zoals het hygiënisch bewaren en bereiden van voedsel en het regelmatig ventileren van de slaapkamers.
Probeer ook het lichaam zo veel mogelijk te versterken tegen een virus. Je bouwt een betere weerstand op door een gezonde levensstijl. Dat betekent goed en gevarieerd eten, veel drinken, voldoende slapen en regelmatig bewegen.