Continue dorst hebben, een onprettig gevoel en een stinkende adem. Het kunnen allemaal vervelende bijwerkingen zijn van het hebben van een droge mond. Is een droge mond eigenlijk slecht voor je gebit? We vroegen het aan biologische tandarts Hans de Liefde.
De medische term voor het hebben van een droge mond is xerostomie. Daar spreek je van als je te weinig speeksel aanmaakt. Een ziekte kun je het niet noemen, maar een vervelend verschijnsel s het wel. Het kan namelijk diverse oorzaken hebben. Volgens biologische tandarts Hans de Liefde is dit verschijnsel een groeiend probleem. “Het blijkt dat één op de vijf mensen in Nederland hier last van heeft. Vooral mensen ouder dan 55 jaar, naar schatting zo’n 40 procent.”
De oorzaken van een droge mond
De oorzaken van het hebben van een droge mond lopen uiteen. De kans dat je minder speeksel gaat aanmaken is groter bij het slikken van bepaalde medicijnen. Dit kan veroorzaakt worden door hooikoortsmedicijnen, ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), antibiotica, antidepressiva, medicijnen tegen een hoge bloeddruk en zelfs maagzuurremmers. Maar ook te veel alcohol drinken, sporten, een ontsteking van de speekselklieren en stress kunnen de oorzaak zijn. Het komt ook vaker voor bij mensen met diabetes, weet de biologische tandarts.
Hoe schadelijk is dit voor je gebit?
We hebben allemaal weleens last van een droge mond en dat is geen prettig gevoel. Maar is te weinig speeksel eigenlijk schadelijk voor je gebit? Ja, zegt Hans. “Een droge mond kan juist vervelende gevolgen hebben voor je gebit. Je loopt meer risico op een tandvleesontsteking, het krijgen van gaatjes, het aantasten van je tandglazuur en het kan de zachte weefsels in je mond beschadigen.” Bespreek dit soort klachten daarom altijd met je huisarts en tandarts.
Wat kun je doen tegen een droge mond?
Een droge mond is dus allesbehalve fijn, maar het zorgt ook voor serieuze risico’s voor je tanden en tandvlees. En dat wil je niet! Helaas is het hebben van een droge mond moeilijk te bestrijden, weet Hans. “Wie hier last van heeft, zou nog beter moeten poetsen om het gebit gezond te houden. Het liefst zo’n drie tot vier keer per dag. Je mond spelen en regelmatig kleine beetjes water drinken, kan wat verlichting geven. Spoel je eten ook weg met water.”
Een paar andere tips: zuig op ijsblokjes, eet suikervrije zuurtjes, kauw op kauwgom met xylitol en eet komkommer of appel. “Het is niet bewezen dat dit werkt, maar sommigen beweren dat het helpt helpt. Je kunt ook mondspray of mondgel gebruiken, maar let dan wel op de ingrediënten. Sommige stoffen zorgen juist voor een droge mond.”