Een brandende kaars tijdens het kerstdiner en waxinelichtjes op tafel. In de donkere, koude maanden branden we heel wat kaarsen op. Niets is zo gezellig en sfeervol als dat. Maar toch doemt, als ze een zwarte aanslag achterlaten, de vraag op: is het branden van kaarsen wel zo gezond?
Kaarsen zorgen voor een romantische, gezellige sfeer. De meeste sfeermakers worden gemaakt van paraffine, wat wordt gewonnen uit aardolie. Toch worden ook veel kaarsen gemaakt van stearine, uit dierlijk of plantaardig vet. Er bestaan duurzamere opties, zoals kaarsen van koolzaadwas, bijenwas en soja. Er zijn dus grote verschillen. Toch hebben ze wel een ding gemeen: welke kaars je ook aansteekt, je steekt eigenlijk een touwtje met daaromheen kaarsvet in brand.
Waar kaarsen branden, is fijnstof
Iets wat in brand staat, klinkt niet bepaald gezond. En dat klopt ook, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen. De onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van kaarsen, omdat er bij de verbranding fijnstof vrijkomt. Met fijnstof worden alle stofdeeltjes in de lucht bedoeld. Dit kan schadelijk zijn voor je longen. Fijnstof komt bijvoorbeeld ook vrij als je een sigaret rookt, een open haard aansteekt of kookt op gas.
Kankerverwekkende stoffen
Kun je dan beter helemaal geen kaarsen branden? Het hangt er vanaf hoeveel kaarsen je brandt en of de kaars goed brandt. Hoe meer kaarsen je aansteekt, hoe meer fijnstof in je woonkamer. En dat adem je dus gewoon in. Goed om te weten: een kaars is schadelijker als de walm zwart ziet. Dan produceert de kaars namelijk kankerverwekkende stoffen. Deze kun je beter niet meer gebruiken. Een wapperende kaars is ook geen goed teken, want deze zorgt voor extra fijnstof in je huis. Mogelijk staat deze dan op een verkeerde plek.
Zijn geurkaarsen ongezonder?
Kaarsen met een geurtje of mooie kleur zijn populair. Die zijn gelukkig niet perse ongezonder dan ‘gewone’ kaarsen. Elke brandende kaars zorgt voor fijnstof in huis en dat is nooit gezond. Wel kunnen geurkaarsen voor een allergische reactie zorgen. Dat komt door de stofjes die worden toegevoegd voor de lekkere geur of mooie kleur. Een allergische reactie kun je herkennen aan brandende ogen en hoesten. Al heeft lang niet iedereen daar last van.
Vergeet niet te ventileren
Het belangrijkste als je kaarsen brandt, is dat je ventileert. Zolang je niet te vaak en te veel kaarsen brandt, kun je dit prima af en toe doen en blijft de schade voor je gezondheid beperkt. Zet als je kaarsen aansteekt altijd de ventilatieroosters open, maar het liefst gewoon een raam. Zo worden de schadelijke stoffen beter verdeeld en is de kans kleiner dat je ze inademt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.