In onderzoek van Erasmus MC wordt bekeken wat het effect is van zeewier op je bloedsuikerspiegel. Bijzonder onderzoek naar een bijzonder voedingsproduct. Alhoewel .. bijzonder? Het groeit als kool aan de Zeeuwse kust. Onderzoeker dr. Monique Mulder over de betekenis van zeewier in de strijd tegen diabetes en overgewicht.
De meesten van ons eten zeewier als ‘eetpapiertje’ om de sushi. Maar zeewier ‘gewoon’ is glibberig, glad en glanzend. Toch zit er meer in dan je denkt, al was het maar de voedingswaarde. Bij Monique Mulder, onderzoeker van het Erasmus MC, kwam zeewier op het pad toen zij onderzoek deed naar cholesterol en lipiden. Vijf vragen aan deze onderzoeker.
Hoe kwam je erbij het effect van zeewier op diabetes te onderzoeken?
“Aziatisch zeewier bevat verschillende stoffen, waaronder de plantensterolen, die een gunstig effect lijken te hebben op diabetes. Vooral in Azië is veel zeewieronderzoek gedaan, maar hier nog niet. Een collega met diabetes signaleerde dat diens bloedsuikerspiegel stabieler was sinds hij zeewier was gaan eten. De bloedsuikerspiegel is voor wetenschappers superinteressant, omdat het een betrouwbaar meetpunt is, snel reageert op wat je eet en ook nog eens makkelijk te peilen is. Bovendien is er een relatie tussen diabetes en dementie. Voor het ontwikkelen van beide ziektes is overgewicht en het metabool syndroom een risicofactor.”
Die ene persoonlijk ervaring was dus de aanleiding voor een nieuw onderzoek?
“Niet alleen die ervaring natuurlijk. In de Koreaanse en Japanse cultuur wordt veel zeewier gegeten en in die landen lijkt er minder overgewicht te bestaan en lijken er minder problemen te zijn met het cholesterolgehalte en bloedsuikerspiegel. Zeewier schijnt bovendien je verzadigingsmechanisme te kunnen regulieren, waardoor je minder geneigd bent te blijven eten. Daarnaast zet de Oosterse geneeskunde zeewier al eeuwenlang in als medicijn voor een goede bloedsuikerspiegel en goed cholesterolgehalte. Naar die geneeskrachtige toepassing is in China, Japan en Korea veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar hier nog nauwelijks en al helemaal niet op mensen, terwijl de Oosterschelde vol zeewier ligt.”
Welke stof uit zeewier onderzoek je specifiek?
“Nee, niet een afzonderlijke stof! We onderzoeken zeewier in zijn geheel. Wij zijn geen farmaceuten. De geneesmiddelenindustrie zou het liefst willen dat wij één stof uit zeewier isoleren en daarvan aantonen dat het effect heeft op de gezondheid. Maar wij denken dat juist een complex van vijf tot zes stoffen het zeewier zo gezond maakt. Het gaat vaak om de synergie – de interactie tussen stoffen maakt ze krachtiger of zorgt voor een betere opname. Er is één soort zeewier dat eruit springt en dat in Azië vaak medisch wordt toegepast. We willen kijken of dat Zeeuwse zeewier net zo gezond is.”
Hoeveel zeewier eten de mensen in het onderzoek?
“De mensen die aan ons onderzoek deelnemen, hebben diabetes type 2 en een BMI van boven de 30. Ze zijn obees (let wel, dit gaat dus niet op voor alle mensen met diabetes!). We volgen ze zes weken lang; een groep eet vijf weken lang Aziatisch zeewier, een andere groep krijgt Nederlands zeewier en er is een controlegroep. Vijf gram zeewier lijkt niets, maar als je gewend bent om vaak roze koeken te eten, is het toch een ding. Gedurende die periode kunnen we via glucosemeters continu aflezen wat het eten van zeewier doet met de bloedsuikerspiegel.”
Ben je zelf meer zeewier gaan eten sinds je er onderzoek naar doet?
“Jazeker! Maar makkelijk is dat niet. Zeewier heeft een specifieke smaak, het is wennen. In Nederland heeft de culinaire voorhoede zeewier al wel ontdekt, maar voor het gros blijft het raar spul. Het wordt nog een hele uitdaging om deze mensen aan het zeewier te krijgen. Dus als je nog lekkere recepten hebt … Laat maar weten.”
Heb jij nog tips om zeewier lekker te maken of makkelijke recepten met zeewier? Mail redactie@gezondnu.nl o.v.v. ‘zeewier’ en wij sturen je input door naar Monique Mulder die zo de proefpersonen met diabetes wat extra inspiratie kan geven.