Minder zout innemen was jarenlang het advies om de kans op een hartinfarct of beroerte te voorkleinen. De laatste jaren wijzen een aantal onderzoeken echter uit dat mensen die een zoutarm (natriumarm) dieet volgen misschien zelfs extra gevaar lopen en hun kans op een hartinfarct of een beroerte juist verhogen. Hoe zit dat?
We hebben zout nodig voor het regelen van onze vochtbalans, maar als we te veel zout gebruiken, gaan we vocht vasthouden, waardoor de druk die het bloed op de vaatwand uitoefent stijgt. De adviezen over hoeveel zout per dag je zou mogen gebruiken, zonder dat dit een grotere kans geeft op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, lopen nogal uiteen.
De meeste gezondheidsinstanties in Nederland, waaronder het Voedingscentrum en de Hartstichting, hanteren als richtlijn maximaal 6 gram zout per dag. De Wereldgezond-heidsorganisatie (WHO) adviseert om maximaal 5 gram zout per dag te eten. Volgens andere deskundigen zou de werkelijk veilige bovengrens echter zelfs ruim het dubbele zijn van wat de huidige richtlijnen aangeven, namelijk 12,5 gram zout (ruim drie theelepels) per dag. Ook bij deze dagelijkse zoutinname zou de kans op hoge bloeddruk en hartziek-ten niet verhoogd zijn.
De aanbevelingen lopen dus nogal uiteen. Behalve de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bestaat er ook nog de term adequate inname. Dit is de hoeveelheid die nodig is om de verliezen via onder andere urine en zweet onder normale omstandigheden aan te vullen. Hiervoor heb je ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig.
Niet te veel zout, maar ook niet te weinig
Minder zout innemen was jarenlang het advies om de kans op een hartinfarct of beroerte te voorkleinen. De laatste jaren wijzen een aantal onderzoeken echter uit dat mensen die een zoutarm (natriumarm) dieet volgen misschien zelfs extra gevaar lopen en hun kans op een hartinfarct of een beroerte juist verhogen.
Onderzoekers van het Saint Luke’s Mid America Heart Institute in Kansas onderzochten de invloed van zout op de gezondheid van ongeveer 130 duizend mensen in 49 landen. Tot hun verbazing concludeerden de onderzoekers dat iedereen, zelfs mensen met een hoge bloeddruk, baat heeft bij het eten van een dagelijkse portie zout van 3,5 tot 4 gram. Ook een team van het Albert Einstein College of Medicine in New York kwam tot deze conclusie. Ze hielden de gezondheid bij van bijna 3000 mensen met milde of matige hypertensie (hoge bloeddruk). Degenen met het minste natrium in hun urine hadden vier keer meer kans op een hartinfarct dan dege-nen met het meeste natrium.
Ook onderzoekers van de Universiteit van Leuven in België hielden acht jaar lang de gezondheid van meer dan 3600 volwassenen bij. De sterfte door hartziekte was ook volgens dit onderzoek aanzienlijk hoger bij degenen met het minste natrium in hun urine. Ook vonden ze geen verband tussen veel natrium in de urine en een hoge bloeddruk. Zoals zo vaak draait het dus ook bij zoutgebruik om de juiste balans: niet te veel, maar ook niet te weinig.