Uitslapen op zondag, jezelf nog een keer omdraaien of gewoon blijven liggen omdat het kan. Heerlijk! Maar kan je ook uitslapen met diabetes? Want op tijd eten en je medicatie gebruiken is belangrijk om een hypo te voorkomen. Lees deze adviezen, luister naar je lichaam en dan… uitslapen met beleid.
Uitslapen betekent vaak later ontbijten dan normaal. Of soms zelfs je ontbijt helemaal overslaan en starten met de lunch. Dat is met diabetes vaak een lastige kwestie want als je niet op tijd eet en je medicijnen gebruikt, kun je een hypo krijgen. Natuurlijk zou je op de normale tijd kunnen opstaan, iets eten en dan weer naar bed gaan en verder slapen. Maar dat is niet zo leuk en fijn als gewoon echt uitslapen. Gelukkig is het niet altijd onmogelijk om uit te slapen met diabetes, al moet je wel met een paar belangrijke zaken rekening houden.
We zetten op een rijtje hoe je kunt omgaan met uitslapen als je medicijnen, insuline of een pomp gebuikt. Belangrijk: ieder mens is uniek en dat geldt natuurlijk ook voor mensen met diabetes. Er bestaat geen gemiddelde, dit betekent dat het belangrijk is goed te wegen of deze algemene richtlijnen toepasbaar zijn voor jou.
Medicijnen en uitslapen
Slik je medicijnen om je diabetes onder controle te houden? Vaak is een uurtje later opstaan dan geen probleem. Je hoeft geen extra maatregelen te nemen, je normale eetpatroon begint gewoon een uurtje later. Als je echt lang wilt uitslapen, zal je eerst iets moeten eten voordat je verder slaapt.
Insuline spuiten en uitslapen
Uitslapen als je ook insuline spuit, is tricky. Bij het spuiten van insuline zal uitslapen over het algemeen betekenen dat je de insuline later spuit of dat je een kortwerkende insuline mogelijk helemaal overslaat. Overleg altijd met de arts of diabetesverpleegkundige wat voor jou het best werkzaam is. Dit zijn handvatten:
- Wie tweemaal daags insuline spuit, kan meestal wel een uurtje langer slapen. Maar als je wat langer wilt blijven liggen, zal je vaak toch eerst wat moeten eten en spuiten, voordat je weer kan verder slapen. Je tussendoortje kun je dan verminderen of eventueel overslaan, maar dat is wel afhankelijk van je bloedglucose.
- Als je viermaal daags insuline spuit, kunnen de meeste mensen ’s ochtends de kortwerkende insuline overslaan. Wat belangrijk is, is dat er minimaal vier uur tussen de twee hoofdmaaltijden zit, je kan dan tussendoortjes eventueel minderen of overslaan. Bijvoorbeeld: als je om tien uur opstaat spuit je de eerste dosering, de volgende maaltijden moeten dan wel wachten tot twee uur en zes uur. Het is belangrijk je bloedglucose regelmatig te blijven controleren.
Insulinepomp en uitslapen
De insulinepomp is een klein apparaatje dat dag en nacht vast zit aan je lichaam. De pomp geeft regelmatige een kleine hoeveelheid insuline af. De pomp kan zo worden ingesteld dat de standaard insulineafgifte per uur verschilt. Bijvoorbeeld ’s nachts een lagere dosering dan overdag. Aangezien je de pomp kunt instellen, is het mogelijk na het uitslapen met goede waarden op te staan. Je zet de basaalstand van je pomp dan van te voren wat lager voor de laatste uurtjes van de nacht. Hoeveel lager dat is, verschilt natuurlijk per persoon. Het best is om ook dit te bespreken met je arts.