We kennen diabetes type 1 en diabetes type 2. Maar heb jij ooit gehoord van diabetes type 3c? Deze vorm van diabetes komt vaker voor dan gedacht. En: diabetes type 3c wordt vaak verward met type 2. Is dat erg? (ja!) Wat weten we van dit type? We zetten de feiten op een rij.
De alvleesklier en diabetes
Bij alle drie de vormen van diabetes speelt de alvleesklier een grote rol. De alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, is een orgaan in de buurt van de maag. Eén van de functies is het aanmaken van insuline, waarmee de bloedsuiker wordt geregeld. Ook maakt de alvleesklier ‘spijsverteringssappen’ aan die de darmen helpen om voedsel te verwerken en maakt hij het hormoon glucagon aan.
De 3 soorten diabetes op een rij
Diabetes type 1: de alvleesklier maakt géén insuline meer aan, omdat de insuline producerende cellen zijn vernield of stilgelegd door het eigen afweersysteem. Wie deze vorm van diabetes heeft, moet regelmatig insuline spuiten. Het wordt ook wel insuline-afhankelijke diabetes genoemd.
Diabetes type 2: de alvleesklier maakt eerst nog wel insuline aan, maar het lichaam reageert niet goed op insuline. De bloedsuiker blijft te hoog en de alvleesklier maakt steeds meer insuline aan om de suikerspiegel te laten zakken. Op een gegeven moment maakt de alvleesklier steeds minder insuline aan. Het lichaam is dus ongevoelig voor insuline. De kans op diabetes type 2 wordt vergroot door een ongezonde leefstijl en overgewicht.
Diabetes type 3c: de – voorheen gezonde – alvleesklier raakt chronisch of acuut ontstoken (pancreatitis), is (gedeeltelijk) verwijderd of beschadigd door een tumor (alvleesklierkanker). Hierdoor is de alvleesklier aangetast en is het niet meer in staat om voldoende insuline, spijsverteringsenzymen en diverse hormonen te produceren. Oftewel: de behoefte aan insuline stijgt. De risicofactor bij dit type is dus schade aan de alvleesklier.
Verkeerde diagnose = verkeerde behandeling
Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes: 9 op de 10 mensen met diabetes heeft deze vorm. De rest heeft diabetes type 1 of zwangerschapsdiabetes. Tenminste, dat dachten we. Nu blijkt dat 5 tot 10 procent van de mensen met diabetes eigenlijk diabetes type 3c heeft.
Diabetes type 3c wordt vaak gediagnosticeerd als type 2 en ook op die manier behandeld. Vanwege de grote onbekendheid zijn er ook nog geen richtlijnen voor deze vorm. Dat is zonde, want een juiste diagnose en behandeling is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat verschillende medicijnen die gebruikt worden voor diabetes type 2, mogelijk niet effectief zijn bij diabetes type 3c. En die worden nu wel ingezet bij deze vorm.
Bovendien blijkt de insulinebehoefte bij mensen met type 3c groter is en eerder begint dan bij mensen met diabetes type 2. Uit onderzoek komt naar voren dat mensen met diabetes type 3c inderdaad vaak onvoldoende insuline krijgen. Volgens de onderzoekers zou deze groep beter gevolgd moeten worden en meer insuline moeten gebruiken dan mensen met diabetes type 2.
Niet hetzelfde als ‘diabetes type 3’
Diabetes type 3c is overigens niet hetzelfde als ‘diabetes type 3’. Huh, bestaat die ook? Ja … en nee. Over het bestaan van diabetes type 3 zijn de meningen verdeeld. Waar het op neer komt is dat niet alleen de alvleesklier insuline maakt, maar ook de hersenen. Dat is een feit.
Maken de hersenen geen herseninsuline meer aan, dan kan dit volgens sommige wetenschappers leiden tot de ziekte van Alzheimer. Dit wordt ook wel diabetes type 3 genoemd. Dit type heeft dus geen invloed op de bloedsuikerspiegel in het lichaam, maar wel op de werking van de hersenen. Maar: er zijn ook onderzoekers die denken dat de hoeveelheid insuline die de hersenen maken, te klein is om een ziekte als Alzheimer te kunnen veroorzaken.