Een schepje honing door de thee, een lepel door de yoghurt of door je zelfgebakken bananenbrood. Dat je suiker beter kunt vermijden als je diabetes hebt, is logisch. Maar hoe zit het met honing? Is dat verantwoorder dan ‘echte’ suiker of maakt je lichaam geen onderscheid? Twee deskundigen geven antwoord.
Of je lichaam onderscheid maakt in suikers, blijft een lastige vraag. Volgens het Voedingscentrum is het antwoord op deze vraag zo klaar als een (suiker)klontje. Ze stellen dat er voor het lichaam geen verschil is tussen van nature aanwezige of toegevoegde suikers. Alle suikers worden in het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden afgebroken tot glucose en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën. Dat fruit gezonder is dan zoete snacks met suikers, is overduidelijk. Ja, er zitten fruitsuikers in fruit, maar ook belangrijke vezels en vitamine C. Daarnaast wordt het eten van fruit gekoppeld aan een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Maar hoe zit het dan met honing? En mag je honing eten als je suikerziekte hebt? We vroegen het diëtist en diabetesverpleegkundige Harriët Verkoelen en diëtist en natuurvoedingskundige Henny de Lint.
Honing en diabetes. Hoe zit het?
Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige: “In principe maakt je lichaam geen onderscheid in suikers. Er is dan ook geen verschil tussen palmsuiker, ahornsiroop en honing. Ook niet als je je bloedsuikerwaarden meet. Biologische koudgeslingerde honing kan wel minder kwaad. Dit heeft iets minder invloed op je bloedsuikerspiegel en heeft ook gezonde eigenschappen, want het werkt ontstekingsremmend. Door het te verwarmen gaan deze gezonde eigenschappen alleen verloren, dus doe geen lepel door je thee. Vergeet niet dat je best een heel klein beetje suiker kunt eten. Suiker is geen vergif, maar gebruik het zeer met mate. Het beste is om zoet af te wennen. Hoe meer suiker je eet, hoe meer je lichaam er ook nog vraagt. Als je lang geen suiker eet, wordt je bloedsuikerspiegel ook stabieler. Probeer daarom zoete tussendoortjes te vervangen door hartige. Denk aan pure chocola, een handje noten of een paar olijven.”
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingskundige: “Suiker is allang niet meer verboden voor mensen met diabetes. Het is echter voor niemand goed veel toegevoegde suikers te gebruiken. Dit advies geldt voor suiker, maar ook voor honing, graanstropen, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Mijn advies is: eet groente, peulvruchten, volkoren graanproducten en vers fruit als koolhydraatbron. Gebruik zo min mogelijk (natuurlijke) zoetmiddelen. Welk zoetmiddel je dan kiest, maakt niet zoveel uit. Laat je eigen smaak en voorkeur de doorslag geven. Geen enkel natuurlijk zoetmiddel verdient het predicaat gezond, dus beperk het gebruik zo veel mogelijk. Riet – en bietsuiker bevatten sacharose, dat weer opgebouwd is uit glucose en fructose. Honing bevat hoofdzakelijke glucose en fructose en een beetje sacharose. Dat zijn dus dezelfde grondstoffen en voor ons lichaam zijn het dezelfde stoffen om verder te verwerken. Als je honing lekkerder vindt dan suiker, kun je af en toe een klein beetje honing nemen.”