Hoe slecht slapen we eigenlijk als Nederlanders? Slecht! Uit diverse onderzoeken blijkt steeds opnieuw dat wat zo logisch lijkt (slapen!) ons heel slecht afgaat. Zo heeft zes op de tien mensen al langer dan twee jaar slaapproblemen. De meerderheid heeft problemen met doorslapen en inslapen. Wat is de valkuil van veel slechte slapers?
Wordt slapeloosheid onderschat door goede slapers?
Ja, je gaat pas nadenken over je slaap op het moment dat je het mist. Terwijl grofweg dertig procent van de mensen wel eens last heeft van slaapproblemen en tien tot vijftien procent van de mensen lijdt aan chronische insomnie. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het effect van slapeloosheid hetzelfde is als een te hoog promillage alcohol in je bloed.
Kan slaapmedicatie mij dan helpen?
Het kan nooit de oplossing zijn, maar wel een tijdelijke oplossing. Een slaapmiddel pakt namelijk niet het probleem zelf aan. Het kan bij sommige situaties wel net even helpen om weer op de been te komen, zoals bij het overlijden van een naaste. Door het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) wordt niet voor niets geadviseerd om een slaapmiddel niet langer dan drie weken te gebruiken. Na drie weken is de kans op verslaving groot. Desondanks blijven zeer veel mensen slaapmiddelen jaren gebruiken.
Hoe doorbreek ik de vicieuze cirkel van mijn slaapprobleem?
Je kunt in principe zelf deze vicieuze cirkel doorbreken, maar je hebt er wel steun en hulp bij nodig. Het is namelijk hard werken. Daarom is het fijn als er iemand is die je helpt het vol te houden en controleert of je het wel goed doet. Cognitieve gedragstherapie is een veel gebruikte en goed beoordeelde therapie. Hierbij je leer je stap voor stap deze vicieuze cirkel doorbreken. Daarom heb ik Somnio Online Slaaptherapie ontwikkeld. Dit kan gewoon thuis achter de computer.
Wat is de valkuil van veel slechte slapers?
Veel mensen die lijden aan insomnie gaan onregelmatig slapen. Ze voelen zich overdag rot omdat ze slecht hebben geslapen en zijn daarom geneigd om ‘s avonds vroeger te gaan slapen. Slapen ze een nacht goed? Dan gaan ze juist later naar bed. Hierdoor zwabbert je slaapritme heen en weer. Het eerste dat je bij therapie leert is dat je slaap onderdeel is van een ritme, het 24-uur ritme van slaap en waak. Regelmaat is daarom essentieel. Mensen met slaapproblemen ontwikkelen ook vaak een angst om te gaan slapen. Dit begint al voor de tv als je denkt: ‘Straks moet ik gaan slapen, het zal wel weer niet lukken.’
Wat kan ik vanavond al doen om beter te slapen?
Controleer zelf of je een regelmatig slaapritme hebt. En stel dat je te opgefokt of gespannen in bed ligt, dan is een ontspanningsoefening nuttig. Dit kan van alles zijn. Zorg ervoor dat je een vast ritueel voor het slapen hebt, jouw slaapritueel. De overgang van dag naar nacht is hierdoor eenvoudiger. Ook kan een slaapdagboek je veel bewuster maken van je ritme.