Ze helpen verkoudheid voorkomen, verzachten je huid en verjagen zelfs je nachtmerries. Bloemen zijn echte beauty’s met inhoud. Over deze vier bekende bloemen wil je dan ook alles weten.
Denk je aan bloemen, dan denk je vast niet meteen aan badderen en kokkerellen. En toch kan dat! Met bloemen kun je namelijk veel meer doen dan je denkt.
1. Klaproos tegen keelpijn
De klaproos is een natuurlijke krachtpatser tegen keelpijn. De eetbare bloemblaadjes zijn het perfecte ingrediënt voor een zelfgemaakte hoestsiroop of een kopje klaproosthee. Heb je last van geïrriteerde ogen door bijvoorbeeld hooikoorts? Was je oogleden dan met klaprooswater. Het werkt rustgevend én zuiverend.
2. Slaapmutsje, slaap
Deze heilzame bloem doet haar naam eer aan. De bladeren van het slaapmutsje zorgen namelijk voor ontspanning en helpen tegen slapeloosheid, stress, angsten en nachtmerries. Tip: trek thee van de geneeskrachtige bloem of voeg de vrolijke bladeren toe aan een salade of smoothie.
3. Oost-Indische booster
De Oost-Indische kers is rijk aan glycosiden, een stofje dat bekend staat om zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Als je op de bloemblaadjes kauwt, komen deze stoffen vrij. Daarnaast bevatten ze vitamine C, de weerstandsbooster tegen griep of verkoudheid.
4. Rustgevende roos
De bloem van de liefde is van alle markten thuis. De blaadjes zitten boordevol vitaminen en werken rustgevend en verzachtend voor de huid. Niet voor niets is rozenwater al eeuwenlang groot favoriet in vele culturen. Heb je een brandwondje? Kneus een rozenblaadje en leg het op de huid. Het werkt niet alleen verzachtend, maar ook kalmerend en pijnverlichtend. Hier lees je meer over wat rozen jou kunnen bieden.
Ook interessant: De paardenbloem is een beetje een duffe boerenkinkelbloem. Je zet hem niet in een vaas, wil hem liever niet in je gazon zien staan en gebruikt de bloem al helemaal niet in je te eten. Wat dat laatste betreft… toch doen! Paardenbloemen zijn bijzonder voedzaam en ideaal om te gebruiken in de keuken.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.