Op de wc even een appje sturen of scrollen op Facebook? Grote kans dat jij je hier af en toe (of regelmatig) schuldig aan maakt. Hoe erg is dit? Spoiler: na het lezen van dit artikel wil je nooit meer je telefoon meenemen naar het toilet.
Volgens dit onderzoek van NordVPN neemt 64 procent van de Nederlanders een smartphone mee naar de wc. Dat we niet meer zonder dit apparaat kunnen is duidelijk. We scrollen massaal door sociale media, checken het nieuws of spelen zelfs een game tijdens het toiletbezoek. Minderen met telefoongebruik? Met dit stappenplan lukt het je wél om minder op je telefoon te kijken. Waarom je je telefoon buiten het kleine kamertje wil laten? Dat vertellen wij je.
Bacteriën op je scherm
Misschien heb je weleens gehoord dat het scherm van je smartphone meer bacteriën bevat dan een wc-bril. Klopt dit? En hoe erg is dit? Volgens NordVPN laat 17 procent van de Nederlanders laat de telefoon weleens in het toilet vallen. Is dit de oorzaak van de grote hoeveelheid bacteriën op ons scherm?
Uit dit onderzoek uit 2011 blijkt dat 16 procent van de telefoonschermen de E. colibacterie (ook bekend als poepbacterie) bevat. In een recenter – en kleinschaliger – onderzoek blijken zelfs alle geteste smartphoneschermen de E. colibacterie te bevatten. Hoe deze bacteriën op je scherm terecht komen? Trek je het toilet door, dan ontstaat er een mist van fijne waterdruppels en – jawel – poepbacteriën. Heb jij je telefoon meegenomen tijdens een toiletbezoek? Dan komen deze bacteriën ongetwijfeld op je scherm terecht. Ook indirect kunnen de bacteriën op je scherm belanden als je niet direct na het toiletgebruik je handen wast. Brengen deze bacteriën onze gezondheid in gevaar? Volgens het RIVM zijn niet alle E. colibacteriën schadelijk. Toch zijn er ook E. colibacteriën waar je wel ziek van kunt worden en die voor een besmettelijke buikgriep kunnen zorgen.
Dagelijks poetsen?
We kunnen ons voorstellen dat je met deze kennis je telefoon het liefst dagelijks schoonmaakt. Maar volgens experts is dit niet nodig. Een wekelijkse reiniging is voldoende. Hoe je je smartphone het beste schoonmaakt? Gebruikt vooral geen vochtig doekje. Bacteriën groeien juist goed in een vochtige omgeving. Pak er liever een brillendoekje of een antibacteriële spray bij. Je telefoon zo schoon mogelijk houden? Was je handen direct na het toilet gebruikt – vóórdat je je telefoon er weer bij pakt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.