Niet je huid of je darmen, maar je tanden weerspiegelen je gezond. Een slechte conditie van het tandvlees kan namelijk wijzen op diabetes, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Wat wordt bedoeld met slecht tandvlees? En waarom wijst dat mogelijk op diabetes? Dit is het verband tussen tandvleesontstekingen en diabetes.
Het aantal mensen met diabetes neemt nog steeds toe – het is een wereldwijd probleem. Dat klachten in het beginstadium afwezig blijven, maakt het er niet makkelijker op. Hoe kan het signaleren van een ernstige tandvleesontsteking, ofwel parodontitis, helpen? En wat is de link tussen parodontitis en diabetes?
Voorkomen van onherstelbare schade
Meestal wordt diabetes pas na jaren vastgesteld. Op het moment dat de diagnose wordt gesteld, heeft de ontregelde bloedsuikerspiegel vaak al tot onherstelbare schade geleid aan bloedvaten en organen. Schade die uiteindelijk ernstige complicaties geeft later in het leven. Een complicatie die in het voorstadium al kan wijzen op diabetes, kan dan wel eens uitkomst bieden. Uit onderzoek van de UvA blijkt dat parodontitis zo’n complicatie kan zijn.
Parodontitis en diabetes
Parodontitis is een ontsteking van de steunweefsels rond de tand. Botafbraak is hier een gevolg van en uiteindelijk kun je een tand of kies verliezen. Mensen met diabetes hebben een groter risico op parodontitis door een verminderde en vertraagde werking van de witte bloedlichaampjes (leukocytenfunctie). Die verminderde en vertraagde werking maakt je namelijk gevoeliger voor infecties die onder andere parodontitis kunnen stimuleren.
Daarnaast kan een verhoogde productie van ontstekingsbevorderende stoffen ook leiden tot het vernietigen van kaakbot en aanhechtingsvezels van het tandvlees. Bij diabetespatiënten met parodontitis is de bloedsuikerspiegel slechter gereguleerd dan bij mensen met diabetes zonder parodontitis. Onder andere deze schommelingen in de glucosespiegel dragen bij aan een grotere infectiegevoeligheid en de verminderde immuunrespons hier op. Omgekeerd kunnen chronische ontstekingen zoals parodontitis de insulinehuishouding verstoren, waardoor diabetes type 2 ontstaat.
Verhoogde waarden
Aan het onderzoek deden 313 mensen met parodontitis mee, waarvan 78 kampten met een ernstige vorm. Bij de deelnemers werd de geglycosyleerde hemoglobine (HbA1c)-waarden gemeten met een nieuwe gevalideerde vingerprik-methode. Het HbA1c-gehalte is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. Bij één op de vijf mensen met ernstige parodontitis werden verhoogde HbA1c-waarden gevonden. Die verhoogde waarden duiden op de aanwezigheid van diabetes. Op basis van zijn bevindingen concludeert de onderzoeker dat tandheelkundige praktijken van groot belang kunnen zijn bij het screenen van deze volksziekte. De onderzoeker stelt dat het belangrijk is voor tandartsen om hier rekening mee te houden. Eerst wordt het onderzoek nog herhaald bij veel meer mensen.
Heeft het zin om je voeding aan te passen? Dit vroegen we eerder aan mondhygiënist en orthomoleculair therapeut Tessa Pellenkoft.