‘Er zijn weer luizen!’. Hoe vaak hangt een brief met deze boodschap op de school of crèche? Vaak! Kleine kinderen worden soms meerdere keren per jaar besmet. Als ouder grijp je naar speciale shampoos, sprays en lotions. Soms gebruik je de shampoo zelfs preventief. Maar wees gewaarschuwd: in deze middelen zitten insecticiden die via de hoofdhuid worden opgenomen. De lange termijnrisico’s zijn nog onbekend.
“Na elke schoolvakantie controleer ik samen met een andere moeder iedereen op hoofdluis. In die periodes gaan kinderen namelijk vaak bij vriendjes of familie logeren en lopen ze een hoger risico op hoofdluis. Als we luizen vinden, informeren we de ouders zodat zij maatregelen kunnen nemen. Een week later hebben we een hercontrole.” Monique Velzen (39), moeder van drie én kapper, is een zogenaamde ‘luizenmoeder’. Een moeder die speciaal let op luizen bij de kinderen.
Gekmakende jeuk en je hoofdhuid tot bloedens toe openkrabben… Hoofdluizen zijn zeker geen pretje. Hoewel we steeds vaker douchen en onze haren wassen, lijkt het alsof luizen een steeds grotere plaag worden. Dat kan kloppen: luizen houden van schoon en gewassen haar. Vermoed wordt bovendien dat hoofdluizen in Nederland resistent raken tegen de middelen die we er tegen gebruiken. Bovendien woedt momenteel een discussie over de vraag of de reguliere middelen wel veilig zijn voor de gezondheid. Geen wonder dat ouders met de moed der wanhoop zoeken naar veilige, natuurlijke manieren om van die vervelende parasiet af te komen.
Controleren
Als hoofdluis de kop op steekt, controleer je kind dan dagelijks. Kam met een speciale luizenkam het vochtige haar en de hoofduid stevig en zorgvuldig van de nek naar de kruin. Doe dit boven een witte handdoek of wit vel papier of boven de wasbak. Neten vind je vooral op de warme plekjes op het hoofd: aan de haren in de nek, onder de pony en achter de oren. Ze zijn witgeel van kleur. Luizen zijn zichtbaar als grijzige of roodbruine stipjes. Vind je inderdaad luizen en neten? Spoel ze door het toilet. Hoewel hoofdluis niet vanzelf verdwijnt, hoef je er niet voor naar de dokter. Maar met een gewone shampoo gaan ze helaas niet weg… er is grover geschut nodig.
Zo kom je ervanaf
Veel anti-luizenmiddelen zijn chemisch. Wetenschappers waarschuwen voor de ernstige gevolgen die deze middelen kunnen hebben op de gezondheid. Probeer daarom eerst andere middelen. Al deze anti-luisproducten kun je zonder gevaar een tijd achter elkaar gebruiken voor je luizenkind en voor jezelf!
Flink in de weer met shampoo is maar deel één van het verhaal. Dan begint het pas… vanaf nu is het kammen – veel kammen. Maar alles wassen, zoals vroeger het devies was, dat hoeft gelukkig niet meer.
Als één van de kinderen hoofdluis heeft, behandel dan direct ook alle anderen in het gezin. Vertel het ook aan anderen om je heen, zodat ook zij in actie kunnen komen. Gezien de snelle kruisbesmetting is voorkomen beter dan genezen.