Het condoom, hormoonstaafje, spiraaltje en de pil. Het zijn bekende anticonceptiemiddelen, maar weet je eigenlijk wel genoeg over het vrouwencondoom? Dit moet je allemaal weten over het voorbehoedsmiddel.
In Nederland is de keuze voor anticonceptiemiddelen reuze. De voorbehoedsmiddelen beschermen je tegen een zwangerschap, maar het vrouwencondoom is het enige middel dat – als je het goed gebruikt – beschermt tegen geslachtsziektes én een ongewenste zwangerschap. Wat weten we eigenlijk nog meer over dit anticonceptiemiddel? We zetten de belangrijkste feiten op een rij.
1. Wat is een vrouwencondoom?
Een vrouwencondoom lijkt – net als het mannencondoom – op een rubberen hoesje, maar dan groter. Het condoom heeft aan het begin en het eind een flexibele ring, die je inbrengt in de vagina. Want ja, in plaats van de penis te bedekken, wordt het vrouwencondoom de vagina ingebracht. Het sluit de baarmoedermond af, zodat de zaadcellen niet in de baarmoeder en de eileiders terecht kunnen komen. Zo voorkom je dat je zwanger raakt. De grootste ring van het vrouwencondoom omsluit ook de schaamlippen, wat de kans op een soa vermindert. Daarnaast komt de penis niet tegen het slijmvlies van de vagina. Ook dit beschermt tegen de meeste soa’s.
2. Hoe gebruik je een vrouwencondoom?
Maar hoe gebruik je zo’n rubberen hoesje dan bij vrouwen? Dat leggen we je uit. Vlak voor het vrijen breng je het vrouwencondoom in de vagina. Controleer wel of het condoom niet over datum is.
Scheur de verpakking voorzichtig open. Pas goed op dat je het condoom niet kapot maakt! Het vrouwencondoom ziet eruit als een plastic hoesje met twee buigzame ringen: één kleine ring en één grotere ring rond de opening van het condoom. Knijp de kleine ring samen en steek één vinger in het condoom. Duw de kleine ring zo ver mogelijk in de vagina, de grotere ring blijft buiten de vagina. Wanneer je deze stappen hebt gedaan kun je veilig vrijen. Let er wel op dat de penis áltijd in het condoom blijft tijdens de seks, anders heeft het condoom geen zin.
Haal na de seks het condoom weer uit de vagina. Pak daarvoor de buitenste ring vast en trek het condoom naar buiten. Let er wel op dat er geen sperma in de vagina komt. Goed om te weten: elke keer dat je seks hebt, gebruik je een nieuw vrouwencondoom. Je kunt het middel slechts één keer gebruiken.
Tekst gaat verder onder de afbeelding >
3. Hoe betrouwbaar is het vrouwencondoom?
Als je een vrouwencondoom goed gebruikt, beschermt het je tegen een zwangerschap en soa’s, maar breng je het condoom verkeerd in, dan wordt de kans op een zwangerschap of een geslachtsziekte groter. Omdat het condoom nog wel eens kans draaien in de vagina is het vrouwencondoom minder betrouwbaar dan mannencondoom. Van de 1000 vrouwen die het vrouwencondoom op de goede manier gebruiken, worden er per jaar 50 vrouwen tóch zwanger. Bij het mannencondoom zijn dat er 20, zo meldt Rutgers, het Nederlands kenniscentrum rond seksualiteit.
4. Wat zijn de voor- en nadelen?
Het vrouwencondoom heeft een aantal voor- en nadelen. Zoals we al vertelden beschermt het condoom tegen een ongewenste zwangerschap en geslachtsziektes. Ook is het prettig dat je het voorbehoedsmiddel al vóór de seks kan inbrengen en dat het geen hormonen bevat. Daarnaast kun je het condoom zelf kopen bij de supermarkt, apotheek of drogist en ben je als vrouw niet afhankelijk van de man. Sommige stellen vinden het vrouwencondoom fijn en hygiënischer om te gebruiken wanneer ze seks willen hebben tijdens de menstruatie.
Natuurlijk kent dit voorbehoedsmiddel ook nadelen: als het condoom niet goed wordt ingebracht, kan de penis naast het vrouwencondoom de vagina in komen of kan er sperma uit het condoom in de vagina lekken. Hierdoor is het vrouwencondoom een minder betrouwbaar anticonceptiemiddel. Ook is het prijziger dan het mannencondoom en moet je voor een vrijpartij altijd aan het voorbehoedsmiddel denken. Meestal koop je vrouwencondooms in een doosje van drie stuks. Je betaalt dan 5,- tot 8,- euro voor een doosje.
Als je nog nooit een vrouwencondoom hebt gebruikt, is het verstandig om het inbrengen van het condoom eerst te oefenen.
5. Voor wie is het vrouwencondoom geschikt?
Wil je liever anticonceptie gebruiken zonder hormonen? Dan is het vrouwencondoom misschien iets voor jou. Maar vind je het niet prettig om vlak voor en tijdens het vrijen aan anticonceptie te denken en ben je op zoek naar een betrouwbaarder voorbehoedsmiddel? Sla het vrouwencondoom dan over en gebruik eventueel een ander middel, zoals de pil of het spiraaltje. Je kan het condoom natuurlijk ook gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld de anticonceptiepil.
Meer weten over de werking van voorbehoedsmiddelen? Check dan onze tips over anticonceptiemiddelen zonder hormonen, de mannenpil en hoe het zit met anticonceptie tijdens de overgang. Of neem contact op met de huisarts.
Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine voor meer gezondnu.
Beeldmateriaal: Shutterstock en Pexels