Slik je de anticonceptiepil, dan is de kans groot dat je ook de verschillende bijwerkingen kent: van stemmingswisselingen tot gewichtstoename en van hoofdpijn tot een verlaagd libido. Maar wat als je de pil al jaren slikt? Kan het langdurig slikken van de pil eigenlijk kwaad voor je gezondheid?
Het aantal vrouwen dat de pil gebruikt neemt elk jaar af, maar nog steeds is het veruit de meest gebruikte anticonceptiemethode. Zo’n 42 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd slikt de pil. Maar jarenlang de pil slikken, wat doet dat eigenlijk met je gezondheid? We vroegen het aan gynaecoloog Barbara Havenith.
Ernstige bijwerkingen
”In het algemeen wordt het langdurig slikken van de anticonceptiepil als veilig beoordeeld”, vertelt Havenith. Het heeft volgens haar vooral met je leeftijd te maken. ”Tot 35 jaar heeft de pil amper schadelijke invloed. Daarna gaat de kans op bijwerkingen stijgen. De kans is minder bij hormonale anticonceptie met uitsluitend progestativa, zoals de minipil of het hormoonspiraaltje, maar neemt nog steeds een beetje toe. Vooral naarmate je ouder wordt, neemt de kans op trombose en embolie toe. Vrouwen die roken hebben ook een duidelijk verhoogde kans op deze ernstige bijwerkingen. Deze vrouwen wordt dan ook aangeraden om na de leeftijd van 35 jaar te kiezen voor een anticonceptiemethode die de kans op trombose niet doet toenemen. Ook vrouwen ouder dan 50 jaar wordt om die reden afgeraden om door te slikken van de anticonceptiepil. Daarnaast neemt niet alleen de kans op trombose en embolie toe, maar ook de kans op borstkanker.”
Leeftijd en leefstijl spelen een rol
Het maakt dus weinig verschil of je de pil één of twaalf jaar slikt. Dat neemt niet weg dat het goed is om na tien of vijftien jaar te kijken of de pil nog steeds de beste anticonceptie is voor jou. Wellicht ben je in die tien jaar gaan roken. In dat geval is het wel verstandig om af te stappen van de pil omdat de pil in combinatie met tabak wordt afgeraden in verband met een verhoogd risico op trombose. Ook speelt leeftijd dus een belangrijke rol. Ben je de 35 jaar gepasseerd, dan is het verstandig om die pil vaarwel te zeggen. Heb je toch het idee dat de pil klachten veroorzaakt? Luister dan naar je lijf en neem contact op met je huisarts.
Over weinig zaken kun je zo piekeren als over je gezondheid. Gelukkig staat ons medisch team voor je klaar. In het magazine van gezondnu geven experts in de rurbriek ‘gezondnu weet raad’ antwoord op allerlei prangende vragen.