Heb jij wel eens twijfels (gehad) over je relatie? Meestal wordt twijfel over je relatie gezien als iets ‘slechts’; iets dat niet hoort. Want als alles goed zit, is er geen reden om te twijfelen, toch? Nope. Dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn. Sterker nog: de kans is groot dat jouw twijfel helemaal niet aan de relatie ligt, maar júíst ergens anders door wordt veroorzaakt.
Oorzaak 1: Je bent bang om afgewezen of verlaten te worden
Het kan zijn dat je bang bent om afgewezen te worden door je partner. De twijfel is dan een goede ‘oplossing’, want zolang je twijfelt over je partner, zoek je dingen die je eigenlijk niet zo leuk vindt aan hem of haar. Als je dan vervolgens wél wordt afgewezen, dan denk je dat het minder pijn doet. Je hebt je partner namelijk in je hoofd ‘minder leuk’ gemaakt. Op die manier houd je voor je gevoel de controle.
Twijfelen is hier, en ook in alle andere gevallen, vaak iets dat onbewust gaat. Je doet het niet expres, het is een overlevingsmechanisme van jouw brein.
Oorzaak 2: Je vindt het moeilijk om liefde te ontvangen
Het is ook mogelijk dat je het moeilijk vindt om liefde te ontvangen. Als hij of zij je bijvoorbeeld complimentjes geeft, kan je het lastig vinden om deze écht te geloven. Het kan zijn dat je je partner daarom liever op afstand houdt. Twijfel is een manier om hem of haar op afstand te houden: zo lang jij twijfelt, hoef je je namelijk niet volledig over te geven aan je partner.
Oorzaak 3: Je wilt de ander geen pijn doen
Veel mensen zijn bang om de ander pijn te doen. Daarbij kan je last hebben van gedachten als: wat nou als ik erachter kom dat we niet voor elkaar gemaakt zijn? Wat nou als ik toch niet verliefd genoeg ben? Dan kwets ik hem/haar, en dat wil ik juist voorkomen.
Als je bang bent om de ander pijn te doen, wil je er alles aan doen om dat te voorkomen. Juist dán kan je de focus leggen op alles wat er niet goed is, alles wat er mist of alles wat er beter kan. Al die dingen kunnen namelijk leiden tot een scheiding tussen jullie, en dat wil je nou juist voorkomen.
Oorzaak 4: Je bent bang voor intimiteit
Twijfel kan ook een beschermingsmechanisme zijn, omdat je bang bent voor intimiteit. Er zijn ontzettend veel mensen die intimiteit eigenlijk heel erg eng vinden, omdat je je dan volledig moet openstellen, en dat kan erg kwetsbaar voelen. De ander kan je dan namelijk afwijzen, pijn doen of weggaan. Intimiteit hoeft daarbij overigens niet gelijk te staan aan seks; het kan ook gaan om lichamelijke (dicht bij elkaar zijn) of emotionele intimiteit (alles met elkaar durven delen). Uit angst voor intimiteit kan je dus gaan twijfelen. Als je twijfelt, blijf je namelijk in je hoofd bezig met deze twijfel, en ontwijk je het gevoel van angst voor intimiteit.
Oorzaak 5: Je bent bang voor verbinding
Deze oorzaak komt eigenlijk grotendeels overeen met de angst voor intimiteit. Als je bang bent voor verbinding, kan twijfel een manier zijn die je helpt om verbinding te vermijden. Als je namelijk gaat twijfelen in je hoofd, kan je niet aanwezig zijn in het moment. En als je niet aanwezig kan zijn in het moment, is het niet mogelijk om je met iemand te verbinden.
Oorzaak 6: Je bent perfectionistisch
Last but not least: perfectionisme. Perfectionisme kan een belangrijke oorzaak van twijfel zijn. Als je erg perfectionistisch bent, kan het zijn dat je je pas veilig voelt als alles perfect is in je relatie. Kleine spoiler: geen enkele relatie is perfect. Daarom mis je altijd iets, of zie je altijd iets wat beter kan, waardoor je altijd zal blijven twijfelen.
Meer weten?
Bovenstaande informatie baseert zich op de kennis en kunde van Paulien Timmer. Paulien Timmer heeft zich gespecialiseerd in twijfel binnen relaties, en is tevens ervaringsdeskundige. Op haar site of Instagram kan je meer lezen, luisteren en kijken over twijfels binnen je relatie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.