Relaties komen in allerlei soorten en maten. Terwijl de wereld verandert, veranderen ook onze ideeën over liefde en verhoudingen. Laten we eens kijken naar zeven bekende relatievormen die je tegenwoordig voorbij ziet komen. Wij zetten er een paar op een rij.
Of je nu kiest voor een traditionele relatie, wilt experimenteren of iets compleet anders zoekt, onthoud: liefde komt in alle vormen en maten. Dus omarm de diversiteit, vier de liefde en vergeet vooral niet om ervan te genieten.
Dit moet je weten over de 7 relatievormen
1. Monogamie
Dit is de klassieker onder de relatievormen! Twee mensen, één relatie. In Nederland is monogamie de norm. Onze samenleving is er op meerdere terreinen op ingericht.
2. Polyamorie
Het tegenovergestelde van monogamie is polyamorie. In deze relatievorm kunnen mensen meerdere verhoudingen hebben, zolang iedereen op de hoogte is en ermee instemt.
3. Polygamie
Deze relatievorm lijkt op polyamorie, maar het verschil zit ‘m in het trouwen. Bij polygamie ben je namelijk met meerdere partners getrouwd. In Nederland is het sluiten van een huwelijk tussen meer dan twee personen bij wet verboden, maar toch kent Nederland voorbeelden van polygamie.
4. Panseksuele relatie
Panseksualiteit betekent dat je verliefd wordt op mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of genderidentiteit iemand heeft.
5. LAT-relatie
Deze afkorting staat voor Living Apart Together, een relatie waarbij je niet samenwoont. Er zijn veel verschillende redenen te bedenken waarom partners voor een LAT-relatie kunnen kiezen. Net zoals met elke andere relatievorm gaat het er vooral om dat je een bewuste keuze maakt en eerlijk bent tegen jezelf en je partner over het waarom achter je voorkeur.
6. Open relatie
Een open relatie is een relatievorm waarbij partners elkaar de vrijheid geven om, naast henzelf, nog andere partners te hebben. Ze zijn dus wél officieel samen, maar daten ook met anderen.
7. Platonische relatie
Een platonische relatie is een relatie met liefde, maar zonder seksuele handelingen. Dit hoeft alleen niet te betekenen dat er geen fysiek contact is. Knuffelen zal bijvoorbeeld wel gebeuren. Deze relatievorm zou je dus kunnen zien als een hechte vriendschap.
Bron: Sense
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.