Je wéét dat je medicijnen moet slikken, maar toch vergeet je het. Herkenbaar? Ongeveer een derde van de patiënten volgt een medisch advies niet of niet op de juiste manier op. Tijd voor verandering dus! Met dit stappenplan staat je medicatie voortaan bovenaan je prioriteitenlijstje.
Of je nu iedere dag metformine of antidepressiva moet slikken, bijna iedereen vergeet het wel eens. Uit onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid bleek zelfs dat dertig procent van alle medicijngebruik in Nederland niet op de juiste manier gaat. Het gevolg: veel medicijnverspilling en een slechtere gezondheid van patiënten. Wie therapieontrouw is, loopt namelijk het risico dat medicijnen niet of minder goed werken. Maar hoe vergeet je je medicijnen niet meer? Wij helpen je op weg:
Stap 1: Zoek de achterliggende oorzaak
Is het vergeetachtigheid? Zijn de medicijnen lastig te slikken? Ben je bang voor de bijwerkingen? Of wil je niet afhankelijk worden van medicijnen? Als je de achterliggende oorzaak weet, kun je het gericht aanpakken. Een app of ander handig hulpmiddel kan de oplossing zijn als je vergeetachtig bent. En als je bang bent voor de bijwerkingen, ben je bij je behandelend arts aan het juiste adres.
Stap 2: Wees eerlijk tegen je arts
Je bent lang niet de enige die medicijnen (soms) vergeet te slikken. Het komt vaak voor! Hier eerlijk over zijn tegenover je arts is heel belangrijk. Het geeft niet alleen waardevolle inzichten over je gezondheid, je kunt ook samen tot een oplossing komen. Stel dat je vier keer per dag een medicijn moet slikken, waardoor je het snel vergeet. Misschien weet je arts wel een andere toedieningsvorm, zodat één of twee keer per dag genoeg is. Hetzelfde geldt voor medicijnen die je niet prettig vindt om te slikken of waarbij je last hebt van de bijwerkingen. Maak het bespreekbaar en zoek samen naar een alternatief. Als je het niet vertelt, is de kans groot dat je onterecht andere medicijnen voorgeschreven krijgt. Zonde!
Stap 3: Koppel het aan vaste, terugkerende momenten
De gouden regel als het gaat om je medicijnen niet vergeten: koppel het aan vaste, terugkerende momenten in de dag. Dus voor een maaltijd, het tandenpoetsen of voordat je gaat slapen. Lastiger als je veel medicijnen moet slikken, maar wel een handig foefje. Leg je medicijnen ook op een plek dat je ze niet kunt vergeten, dus naast je sleutels of in je broodtrommel.
Stap 4: Test een medicijnenrol of medicijnenverdeeldoos
In een medicijnenverdeeldoos stop je per dag of dagdeel de medicijnen die je moet slikken. Handig als je verschillende medicijnen slikt, want je kunt precies zien of je medicijnen in de ochtend, middag of avond wel of niet hebt geslikt. Er zijn ook elektronische medicijndozen te koop die gekoppeld zijn aan een app. Een andere optie: een medicijnrol bij de apotheek laten maken. Hierin zitten alle medicijnen per slikmoment verpakt en op ieder zakje staat het tijdstip wanneer je het moet innemen. Als je vaak vergeet om je medicijnen op te halen bij de apotheek, kun je ook vragen om een herinnering per mail of sms.
Stap 5: Zoek een geheugentje die bij jou past
Er zijn genoeg geheugensteuntjes om te voorkomen dat je je medicijnen vergeet. Probeer eens:
- De MemoBox: de MemoBox is een slimme pillendoos. Met een lichtsignaal op het doosje en een notificatie op de app word je eraan herinnert je pillen in te nemen. Alleen als je je medicijnen dreigt te vergeten word je gewaarschuwd. Ook als je de deur uitstapt en je pillendoos ligt nog op het aanrecht, krijg je een waarschuwing.
- MedicineAlert: deze app waarschuwt wanneer je je medicijnen moet nemen. Ook als dit meer dan één medicijn is per dag.
- MedAlert: als het tijd is om je medicijnen te nemen, geeft deze app je een seintje.
- MediSafe: houd in deze app bij welke medicijnen je wanneer moet nemen.
- Lady Pill Reminder: een app speciaal gemaakt om de pil niet te vergeten.
- Slimmepillendozen: een website die verschillende pillendozen vergelijkt.