Hij is stoer, hij is stekelig en oersterk. Toch ontbreekt hij vaak in onze kruidentuin: de aloë vera. Zonde, want deze plant heeft vooral je huid en huis veel moois te bieden. Nog niet overtuigd? Wij vertellen je waarom deze vetplant zo gezond is en hoe je hem vandaag nog in de badkamer gebruikt.
Aloë vera is een vetplant die van oorsprong op het Arabisch schiereiland voorkomt. De naam is waarschijnlijk afgeleid van ‘alloeh’, wat ‘bitter, glanzende substantie’ zou betekenen. Lekker smaken doet hij dus niet. ‘Vera’ staat voor ‘de enige echte’. De naam is waarschijnlijk afgeleid van ‘alloeh’, wat ‘bitter, glanzende substantie’ zou betekenen. Lekker smaken doet hij dus niet. ‘Vera’ staat voor ‘de enige echte’.
Dr. Aloë?
Aloë vera is gemaakt om het weerbarstige woestijnklimaat te overleven en zou daarom meer dan 75 stoffen bevatten die je gezondheid kunnen versterken. Maar pas op met het gebruiken van aloë vera voor inwendig gebruik, want hoewel je hierover veel lovende berichten tegenkomt, is de werking nog onvoldoende wetenschappelijk bewezen. Sterker nog, wees voorzichtig met producten waar aloëhars (aloin of aloïne) in zit. Het is niet helemaal duidelijk wat dat met je gezondheid doet. Zeker kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter geen aloë vera innemen. Deze plant gebruiken als beautymiddel om je huid te verzorgen kan wel.
Aloë vera in je badkamer
Het sap van aloë vera wordt al meer dan vijfduizend jaar gebruikt als huidverzorging en als beautyproduct. Zo deed Cleopatra – naar het schijnt – maar wat graag aloë vera in haar bad. Maar ook de gewone Egyptenaren sneden vaak een stuk van plant af, omdat de gel de huid kan verkoelen na zonnebrand en kan helpen bij herstel. Als in de natuur de plant beschadigd raakt, komt er stollend sap uit om de wond te dichten en zo vochtverlies te voorkomen. Een vergelijkbaar effect heeft de doorzichtige gel (niet de gele!) als je het op je huid aanbrengt; het vormt een natuurlijk pleister. Vandaar ook dat aloë vera vaak ingezet wordt bij schaafplekjes en andere wondjes. Daarnaast voedt het de huid. Dat kan heel fijn zijn als je huid droog en schilferig aanvoelt of jeukt. Zelfs bij eczeem of psoriasis kan het verzachten.
Alternatief voor haargel
Er zijn mensen die een pleidooi houden om geen gel van de kapper, maar het sap van aloë vera in je haar te smeren. Het zou niet alleen je kapsel in model brengen, maar ook je haar verzorgen, omdat aloë vocht helpt vast te houden en zo de elasticiteit van je haar vergroot. Daarnaast zou het de haargroei bevorderen en roos bestrijden. De gel werkt ook perfect om je wenkbrauwen in vorm te houden.
Je eigen stekkie
In veel verzorgingsproducten zit aloë-veragel verwerkt. Vaak is het dan verdund en daarmee minder werkzaam dan pure gel rechtstreeks van de plant. Eigenlijk zou je dus je eigen plant moeten hebben om van te oogsten. Nu zijn aloë-veraplanten natuurlijk prima verkrijgbaar bij tuincentra en bloemisten, maar deze zijn vaak bespoten. Ga dus liever op zoek naar een biologisch geteeld exemplaar of kweek je eigen plant. Als je iemand kent met een aloë vera, kun je vragen om een stekje. Een volwassen aloë-veraplant vormt vaak ‘babyplantjes’ aan de basis die eenmaal losgesneden in een nieuwe pot gezet kunnen worden.
Een schonere lucht
Een studie van NASA laat zien dat aloë vera schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht kan filteren. Die zitten vaak in schoonmaakmiddelen of nieuwe meubelen. Aloë vera staat dan ook garant voor schonere lucht in huis en is daarmee het ultieme welkomstcadeau voor je nieuwe buren.
Heb je geen groene vingers? Leer de fijne kneepjes voor een groener dan groen huis.