Wij zijn ons brein, zeggen we vaak. Maar we zijn net zo goed onze darmen. Gezonde darmen zijn een must en voeding speelt daarin een belangrijke rol. Maar wat voor invloed heeft voeding? Wat doen de darmen? En welke voedingsmiddelen geven je darmen een boost?
Dat je darm een soort dom stuk slang is, is de grootste misvatting. Zo worden in de dunne darm de voedingsstoffen uit het eten gehaald en aan het lichaam afgegeven. De dikke darm verwijdert op zijn beurt zoveel mogelijk vocht en zouten uit de restanten van het eten. Een belangrijke taak dus.
De spijsvertering in een notendop
De spijsvertering is de vertering van het voedsel dat we eten. Het start bij de mond. Via de mond gaat voedsel via de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm naar de dunne darm, dikke darm om daar te eindigen bij de anus. De spijsvertering zorgt ervoor dat alle waardevolle voedingsstoffen in het eten benut worden.
Na de spijsvertering vindt de stofwisseling plaats. Tijdens dat proces worden de voedingsstoffen in het voedsel omgevormd tot bouwstof, brandstof of beschermende stof. De energie die in het voedsel lag opgeslagen, komt zo weer vrij voor het lichaam. Zo wordt elke maaltijd omgezet in groei, energie, spierkracht en herstelkracht voor het lichaam.
Voeding voor je darmen
Je kunt wel eens wat ‘fouts’ eten of iets wat op de langere termijn niet zo gezond is. Als je je darm verder fatsoenlijk behandelt, kan hij dat aan. Het belangrijkste: luister naar je lichaam. Voeding is onder andere belangrijk voor een goede samenstelling van de darmbacteriën en een juiste structuur van de ontlasting.
- Peulvruchten kunnen niet missen in je keukenkast. Ze staan bol van de vezels en dat niet alleen: ze bevatten verschillende soorten vezels, zowel de fermenteerbare als niet-fermenteerbare vezels. Voor je darmen is die variatie gezond!
- Gedroogd fruit zit bomvol vezels en je darmen vieren feest met rozijnen en gedroogde abrikozen. Maar denk ook aan vijgen, pruimen, dadels en canebrrie. Tutti frutti is zo gek nog niet.
- Yoghurt. Hierin zitten van nature melkzuurbacteriën die goed zijn voor de spijsvertering en stoelgang. Dat geldt ook voor andere zure producten.
- Lijnzaad. Dit zaad bevat veel vezels en zorgt voor een positieve invloed op de stoelgang. Gebroken lijnzaad is in dit geval effectiever dan hele lijnzaad.
- Thee. Verschillende kruiden kunnen de spijsvertering helpen, zoals kamille, munt, venkel en brandnetel.
- Groenten zijn sowieso gezond vanwege alle vitamines en mineralen die erin zitten. Maar je darmen maak je er zo blij mee omdat ze veel niet-oplosbare vezels bevatten. Als je daarom dagelijks een portie van 200 gram groente eet, ben je al goed bezig. Maar eet ook vaker groente tijdens je ontbijt en lunch; denk aan tomaat, komkommer, paprika en groentesoep.
Eet als een koning
Niet alleen wat we eten, ook hoe we eten en wat er bij nemen heeft invloed op de darmen. Stap van deze gewoonten af:
- Drinken tijdens het eten. Drinken is belangrijk, maar het verdrinken van een maaltijd niet. Wie drinkt bij het eten, verdunt de spijsveteringssappen. Het gevolg: een onvolledige vertering.
- Onregelmatig eten. Je belast dan constant het spijsverteringsstelsel. Zo zet je met continu kauwgom kauwen je spijsvertering op alert. Je darm denkt steeds: daar komt wat aan. Doordat je blijft kauwen en niks doorslikt, put je het spijsverteringssysteem uit.
- Slecht kauwen. Kauwen is het startsein voor je spijsvertering. Kauw je niet goed, dan is het lastiger om je eten te verteren en kost het meer energie. Goed kauwen is belangrijk om veel redenen!
- Niet doen: alles pureren, prakken of te zacht koken. Zorg voor een goede bite, zodat je echt moet kauwen en je spijsvertering op gang wordt gebracht.