Je neemt een bepaalde houding aan, haalt diep adem en voordat je het weet gebeurt het: je laat een scheet. Doe jij aan yoga en is het je wel eens overkomen? Je bent niet de enige. Maar waarom is de kans eigenlijk groter tijdens yoga? En kun je een wind voorkomen – of is het juist gezond?
Yoga en scheten laten. Die twee dingen lijken soms onlosmakelijk met elkaar verboden. En hoewel je zo je best doet om je mede-yogi’s er niets van te laten merken, kan het toch plotseling gebeuren. Maar waarom gebeurt dit vooral tijdens een doodstille yogales en minder snel als je een rondje gaat hardlopen?
Ademhalingsoefeningen bevorderen scheten
Eén van de redenen dat een wind laten vaker voorkomt bij een yogales: je neemt bepaalde houdingen aan die dit stimuleren. Zo wordt de ‘kindhouding’ als yoga-oefening genoemd die winden bevordert. Ook adem je tijdens het doen van ademhalingsoefeningen veel lucht in. Het teveel aan lucht dat je inademt komt in het spijsverteringskanaal terecht en kan er dan alleen via de anus uit. Tot slot speelt ook de mate van ontspanning een rol. Als je al je spieren ontspant, geldt dat op sommige momenten ook voor de spieren daar beneden.
Lucht uit je vagina: doodnormaal
Een scheet laten is natuurlijk één ding, maar wat als er lucht uit je vagina ontsnapt? Geen paniek. Vaginale winden zijn doodnormaal. Ze komen geregeld voor tijdens de yogales. Dat komt met name door de verschillende poses die uitgevoerd worden. Tijdens zo’n pose kan er als het ware lucht in je vagina ‘gezogen’ worden. Die lucht moet er vervolgens ook weer uit, met een scheet tot gevolg. Gelukkig is het niets om je voor te schamen. Toch?
Schaamte tijdens de yogales
Opvallend genoeg blijkt uit navraag bij meerdere yogadocenten dat er tóch veel schaamte heerst rond dit onderwerp. Een enkeling wil er zelfs geen uitspraken over doen. Yogadocent Gonnie van de Lang vindt dat dat nergens voor nodig is. “Schaamte is wel een ding, maar het is niet zo dat iedereen maar scheten laat tijdens de yogales. Bij bepaalde oefeningen geef ik het zelfs aan als de kans bestaat dat er een wind ontsnapt. De houding de ‘bevrijde wind’ heet niet voor niets zo. Wanneer je dit luchtig vertelt, is er geen gêne. Mijn cursisten moeten er vooral om kunnen lachen. Het is niets om je voor te schamen.”
Zijn scheten te voorkomen?
Het antwoord is ja én nee. Een wind laten is nooit helemaal te voorkomen. Als je vaak vaginale winden laat, kan het helpen om je bekkenbodemspieren te trainen. Deze spieren kunnen de lucht helpen buiten houden. Ook een veelgehoorde tip tijdens een oefening als de ‘schouderstand’: span je sluitspieren en onderste buikspieren aan voordat je je benen omhoog gooit. Ook dan kan er geen lucht naar binnen glippen. Verder doe je er goed aan om bijvoorbeeld geen uien, eieren of bonen te eten voor de yogales. Mocht het dan toch nog gebeuren, realiseer je dan dat je zeker niet de enige bent.