Kijk je weken uit naar de feestmaand, lig je ziek in bed. Grotere deceptie is er bijna niet. Hoe komt het dat meer mensen ziek zijn in december? Met deze tips voorkom je het omgekeerde Kortakje-syndroom en zit je dit jaar niet met een snotneus en koorts onder de kerstboom.
Juist op de momenten dat je echt niet ziek wilt worden, lig je gevloerd in bed. Toch is het geen toeval dat meer mensen ziek zijn in december. Dit kan de oorzaak zijn:
1. Je ritme is in de war
Ziek zijn als je vrij hebt, wordt door onderzoekers wel het omgekeerde Kortjakje-syndroom genoemd. Aan de universiteit van Tilburg onderzochten ze hoe het kan dat sommige mensen nooit ziek zijn als ze moeten werken, maar wel in het weekend of in de vakantie. Een logische oorzaak is dat je ritme in de war is. In het weekend en in vakanties eet je anders, slaap je korter, ga je later naar bed en drink je misschien meer alcohol. Een andere verklaring is dat je lichaam rust krijgt, terwijl het eigenlijk nog in de hoogste versnelling staat. Je balans raakt dan verstoord, waardoor je vatbaarder bent voor virussen.
Tip: het klinkt saai, maar gooi in de weekenden en vakanties je ritme niet 180 graden om. Ga niet te laat slapen en slaap niet te lang uit. Blijf gezond eten en beweeg voldoende. En neem doordeweeks niet té veel hooi op je vork.
2. Je hebt meer stress
In de decembermaand zijn meer mensen gestrest, omdat er een boel moetjes en verwachtingen zijn. Stress knaagt aan je immuunsysteem, terwijl een goed werkend immuunsysteem je juist beschermt tegen infecties en ziektes. Wat de oorzaak van stress ook is, je triggert er het vecht- en vluchtmechanisme mee. Je spieren spannen aan, je bloeddruk stijgt, je ademt hoger en sneller en je bloedvaten trekken samen. Ook wordt je spijsvertering langzamer en ga je eerder zweten.
Tip: wees de decemberstress de baas door ook in deze feestmaand genoeg me-time in te plannen. Besef dat Eerste en Tweede kerstdag en oud en nieuw ook maar gewoon dagen zijn. Jij geeft er zelf betekenis aan.
3. Je wordt sneller aangestoken
In december zijn er meer mensen ziek, dus is de kans ook groter dat je aangestoken wordt in het openbaar vervoer op je werk of gewoon thuis. Dat in combinatie met te weinig je handen wassen, maakt je een stuk vatbaarder voor infecties. Zo komen we met z’n allen in een vicieuze cirkel van ziek zijn en elkaar ziek maken. En wist je dat iemand met de griep je al kan besmetten van een afstand van 180 centimeter? Echt dichtbij elkaar hoef je dus niet te zitten of staan.
Tip: kuchende en snotterende mensen vermijden, is bijna onmogelijk. Ook omdat ze lang niet altijd zelf doorhebben dat ze besmettelijk zijn, omdat ze dan nog nergens last van hebben. Je handen extra vaak en grondig wassen, heeft wel zin. Maak ook deurklinken, lichtknopjes, je toetsenbord en het scherm van je telefoon en tablet vaker schoon.
4. Je hebt eerder een vitamine D tekort
In de winter ben je vatbaarder voor een vitamine D tekort. Elk straaltje Uv-licht heeft invloed op de productie van deze belangrijke vitamine. In de winter en herfst zijn er minder zonuren, waardoor een tekort op de loer ligt. Vitamine D stimuleert de aanmaak van antimicrobiële peptiden in de longen, speekseleiwitten, die beschermen tegen infecties aan de luchtwegen. Daarom zijn meer mensen in de winter vatbaar voor de griep.
Tip: twee derde van de vitamine D in ons lichaam wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Voor een deel halen we het ook uit onze voeding, zoals vette vis, makreel, haring en zalm. In de wintermaanden is het voor iedereen verstandig om een extra portie vitamine D te slikken. Hier lees je hoeveel je van deze vitamine nodig hebt.