Goed slapen is belangrijk, maar zelfs de beste slapers liggen weleens wakker. Zeker bij volle maan, is de theorie. Maar is dat echt zo of is het slechts een fabel? We vroegen een slaapexpert om raad.
Elke maand, en soms zelfs twee keer, is het volle maan. Deze ontstaat wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Volgens verschillende theorieën heeft dit natuurverschijnsel allerlei effecten op onze gezondheid. Wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar er wordt geloofd dat we bij volle maan meer zin in seks krijgen, onze haren sneller gaan groeien en dat zwangere vrouwen eerder bevallen.
Langer wakker liggen
Er is één gezondheidseffect dat het vaakst genoemd wordt: bij volle maan zouden we slechter slapen. Slaapcoach Irma Leijten kent de bewering. “Af en toe hoor ik dat mensen minder goed slapen, langer wakker liggen of het idee hebben dat ze minder goed geslapen hebben bij volle maan. Dan geven mensen ook echt aan dat ze het idee hebben dat de maan een rol speelt, omdat ze al vaker merkten dat ze juist dan meer moeite hebben met slapen.”
Meer kans op rare dromen bij volle maan
Volgens Brits onderzoek hebben we in de week of de dagen van het bijzondere natuurverschijnsel meer kans op rare of juist fantastische dromen. Een verklaring hiervoor zou zijn dat bij volle maan de productie van het hormoon melatonine, dat ons slaperig maakt en gevoelig is voor licht, verstoord raakt en dat dit indirect invloed heeft op wat we dromen.
Is het een feit of fabel?
Slaap je écht slechter bij volle maan of is het een fabel? Volgens Leijten is de wetenschap er nog niet over uit. “Onderzoekers hebben nog geen eenduidige verklaring of en zo ja waarom de volle maan invloed heeft op onze slaap. Een groep Zweedse en Zwitserse onderzoekers heeft onderzoeken gedaan bij een aantal proefpersonen die in een volledig donkere kamer sliepen. Zij constateerden dat hun proefpersonen bij volle maan minder diepe slaap hadden, gemiddeld twintig minuten korter sliepen en dat de REM-slaap juist langer duurde. Het lijkt duidelijk, maar een Duits onderzoeksinstituut spreekt dit juist weer tegen na analyse van het slaapgedrag van de proefpersonen. Kortom, er is geen bewijs dat het een feit is, maar niemand verwijst het naar het rijk der fabelen. Er is hoe dan ook meer onderzoek nodig.”
Ben je op zoek naar tips om tóch in slaap te vallen bij volle maan? Slaapcoach Irma Leijten geeft in dit artikel 3 tips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.