De dagen bestaan uit gezucht, kreten als ‘hmpff’ en ‘grrr’, de wenkbrauwen worden opgetrokken, het hoofd vaker van links naar rechts geschud en de vuisten regelmatig gebald. Zodra de menstruatie in zicht komt, verandert het gelaat van de vrouw vaak. Maar zijn we echt chagrijniger? Of zijn vrouwen anders gewoon te lief?
De cyclus van de vrouw is een knap staaltje werk – dat mag best gezegd worden. Helaas is niet alles even rooskleurig tijdens de cyclus. Het humeur, bijvoorbeeld. Menstruatie en een chagrijnig gevoel gaan vaak hand in hand. Veel vrouwen zijn voordat de menstruatie begint een stuk sneller chagrijnig en eerder op hun tenen getrapt. Hoe zit dat?
Hormonen oestrogeen en progesteron
Als het gaat om cyclus van de vrouw, komt het al snel op het bordje van de hormonen oestrogeen en progesteron terecht. Niet gek, want deze hormonen zorgen voor alle delen van de vruchtbaarheidscyclus. Van de rijping van de eiblaasjes tot de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Onmisbaar dus, die hormonen.
De aanmaak van oestrogeen en progesteron wisselt continu tijdens de cyclus. Dit geschommel kan zorgen voor verschillende klachten. Vooral in de week voordat de menstruatie start, zijn vrouwen sneller geprikkeld. Hoe de hormonen ingrijpen op de vrouwelijke emoties is onbekend, maar het ligt mogelijk aan de schommeling tijdens de cyclus. Niet iedere vrouw heeft evenveel last van innerlijke onrust en een kort lontje voordat de menstruatie begint.
Chagrijnig of normaal te lief?
Misschien kende je het verhaal al over de hormonen oestrogeen en progesteron. Maar er is een andere theorie waarom vrouwen chagrijnig zijn voorafgaand aan de menstruatie. Volgens gynaecoloog en schrijfster Christiane Northrup zijn vrouwen over het algemeen te vriendelijk en toegeeflijk. In haar boek De overgang als kracht legt ze uit dat vrouwen tijdens hun vruchtbare periode stofjes in hun lichaam hebben. Die stofjes maken ze vriendelijk, toegeeflijk en ontvankelijk. Dat komt de voortplanting namelijk ten goede. Zodra de vrouw ongesteld wordt, is ze niet meer vruchtbaar en hoeft ze dus niet meer ‘aardig te spelen’. Er zijn meer aanhangers van deze theorie. Het zou ook kunnen verklaren waarom zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang over het algemeen wat feller zijn. Dus misschien zijn vrouwen eigenlijk wel te lief, waardoor het extra opvalt als ze chagrijnig zijn voordat de menstruatie begint. Wat denk jij?
5 tips om minder chagrijnig te zijn voor de menstruatie
Oké, je bent chagrijnig en dat heeft een reden. Of beter gezegd, twee redenen, namelijk de hormonen oestrogeen en progesteron. Toch kun je proberen het chagrijnige gevoel te verminderen. Met deze tips bijvoorbeeld.
- Maak een hier-word-ik-blij-van-lijstje. Ga er even voor zitten en schrijf alles op waar je blij van wordt. Van pannenkoeken bakken tot wandelen langs het strand. Van je nagels lakken tot tekenen. Bewaar het lijstje goed en tover het tevoorschijn als je een chagrijnig gevoel voelt opborrelen of als je weet dat je bijna ongesteld gaat worden.
- Wacht met discussies. Je bent sneller geprikkeld voordat de menstruatie begint, maar probeer irritaties, discussies en confrontaties te voorkomen of even te parkeren. Nu is waarschijnlijk niet het geschikte moment; je hebt een korter lontje. Schrijf eventueel je irritaties op, zodat je ze later kunt bespreken. Als ze, nadat je menstruatie over is, nog steeds belangrijk blijken.
- Beweeg, slaap en eet goed. Doe bijvoorbeeld een middagdutje tegen vermoeidheid. Ga een rondje hardlopen om serotonine (hét gelukshormoon!) aan te maken en eet gezond en gevarieerd. Voordat de menstruatie begint mag je je lichaam best wat extra verzorgen.
- Maak een playlist. Van welke nummers word je vrolijk? Verzamel ze en speel de lijst af zodra je menstruatie in de buurt komt. Op elk ander moment mag natuurlijk ook!
- Doe iets grappigs. Zoek een video op via Youtube, lees een komisch boek of ga naar een cabaretshow met vrienden. Humor doet het altijd goed!
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Karolina Grabowska via Pexels