De een slaapt het lekkerste op z’n rug, de ander op z’n linkerzijde. Maar denk jij er ook over na welke slaaphouding het gezondste is voor je darmen? We zochten uit of het zin heeft om anders te slapen en daarmee je spijsvertering een gezonde boost te geven.
Terwijl jij in dromenland ligt, gebeurt er nog van alles in je lichaam. Je ademhaling wordt regelmatig, je hartritme daalt en je spieren ontspannen. Tegelijkertijd verwerk je gebeurtenissen en worden herinneringen georganiseerd. Ook je darmen, maag en spijsvertering blijven aan het werk.
Je darmen zijn geen nachtdieren
De spijsvertering is een prachtig proces dat bij de mond begint. Je kauwt voedsel fijn en dat wordt gemengd met speeksel. Na het doorslikken komt het in de slokdarm terecht die vervolgens met golvende knijpbewegingen het eten naar beneden duwt, richting de maag. Eenmaal in de maag wordt het verder gekneed, gemengd met maagzuur en dan in kleine stukjes doorgezet naar de dunne darm. Het Voedingscentrum legt op hun website uit hoe de spijsvertering werkt.
Als je iets eet, gaat je spijsvertering meteen aan het werk, maar wist je dat die overdag actiever is dan in de nacht? Irma Leijten, slaapcoach: “Overdag is de spijsvertering actiever, zet het voedsel om in energie die we overdag ook nodig hebben. Tijdens slaap vindt juist herstel en reparatie plaats van alle cellen in ons lichaam, ook van ons spijsverteringssysteem. Het is daarom goed om ‘s avonds niet te laat te eten en zeker geen zware maaltijd te nuttigen.”
Linkerzij versus rechterzij
Sommige mensen denken dat de linkerzijde de beste slaaphouding is om de spijsvertering te bevorderen. Het idee: wanneer je op je linkerzij ligt, liggen je maag en je darmen op hun oorspronkelijke plek. Op deze manier wordt je eten beetje bij beetje verteerd en wordt niet alles in één keer verbrand, wat wel gebeurt tijdens het slapen op je rechterzij. Daarnaast zou je lichaam op je linkerzij de meeste tijd hebben om gif- en afvalstoffen af te voeren, omdat aan de linkerkant je lymfesysteem zit. Klopt dit? Nee, het onderzoek hiernaar is beperkt en er is geen medisch bewijs dat de ene slaaphouding gezonder is voor je darmen dan de andere. Zoek vooral een houding op die fijn en ontspannen aanvoelt, tipt Irma.
Heb je soms last van brandend maagzuur? Dan adviseert Irma om een houding te zoeken waarbij je het minste last hebt. Vaak is dat wanneer je het hoofdeinde van het bed iets hoger instelt. Heb je regelmatig last van brandend maagzuur, dan is het zaak om de oorzaak te achterhalen. Brandend maagzuur (reflux), is een klacht waarbij er wat maagzuur omhoog komt in de slokdarm. Het veroorzaakt klachten als oprispingen en een brandend gevoel.