Last van keelpijn of een slechte adem? Het zou wel eens de schuld van amandelstenen kunnen zijn. Amandelstenen, ook wel tonsilstenen genoemd, zijn kleine witte of geelachtige puntjes of plekjes achter in je keel. Dit zijn ophopingen van mineralen. Ongevaarlijk, maar deze plekjes kunnen wel vervelend zijn. Met deze tips voorkom of verwijder je amandelstenen.
Hoe ontstaan amandelstenen?
Voorkomen is beter dan genezen. Wil je amandelstenen voorkomen? Dan is het handig om te weten hoe ze ontstaan. Achter in de mondholte of in de keelamandelen zelf zitten groeven, ook wel amandelcrypten genoemd. In deze groeven kunnen bacteriën, etensresten en dode cellen zich verzamelen. Volgens dit onderzoek kan calcium zich hieromheen verzamelen en zo ontstaat een amandelsteen. De vorming van deze plekjes komt vooral voor bij mensen die vaker last hebben van keelontsteking of bij een lagere weerstand.
Amandelstenen herkennen
Deze kleine geelachtige plekjes zijn niet altijd makkelijk te herkennen. Ze kunnen namelijk zo klein zijn dat je ze niet ziet. Hieronder een opsomming van veel voorkomende symptomen:
- Een slechte adem
- Keelpijn
- Moeite met slikken
- Zichtbare witte of geelachtige puntjes achter in je keel
- Een metaalachtige smaak
- Opgezwollen amandelen
Dít kun je doen
Gorgelen: Je mond spoelen en gorgelen met zout water kan helpen om irritaties als gevolg van amandelstenen te verzachten en om de mond te reinigen om deze vervelende plekjes te voorkomen.
Boost je weerstand: Amandelstenen komen vaker voor bij mensen met een lagere weerstand. Verklein de kans op het ontstaan van amandelstenen en boost je immuunsysteem met deze tips.
Poetsen, poetsen en nog eens poetsen: Een goede mondhygiëne is belangrijk om de ophoping van bacteriën en etensresten in de amandelcrypten te voorkomen. Naast goed poetsen is regelmatig flossen of het gebruik van tandenstokers belangrijk voor een schoon gebit.
Tong schrapen: Waarom je naast poetsen en flossen ook je tong wil schrapen? Achter op je tong kunnen een hoop bacteriën achterblijven. Lees hier waarom tongschrapen een slechte adem kan voorkomen.
Langs de huisarts: Heb je veel last van amandelstenen? Via de huisarts kun je een antibioticakuur krijgen of de amandelstenen chirurgisch laten verwijderen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Pexels