Per dag worden er ongeveer 480 kinderen geboren. Toch zijn er genoeg dingen die we niet weten over bevallen of waar we ons niet bewust van zijn. Verloskundige, coach en counselor Lonneke van Houten: “Het krijgen van een kind is een life-event, niet iets dat je tussen de soep en de aardappelen doet.”
Het proces van een kind krijgen is weinig beheersbaar
Lonneke van Houten: “Vrouwen van deze tijd zijn gewend om vanuit controle en snelheid te leven. Zorgen dat het leven beheersbaar blijft. Alleen het proces van een kind krijgen is weinig beheersbaar. Daardoor raken veel vrouwen met zichzelf in de knoop. Het is een natuurlijk proces waarbij loslaten en overgave aan wat er komt onvermijdelijk is. Zie het als een life-event, niet iets dat je tussen de soep en de aardappelen doet.”
Poepen tijdens het persen hoort erbij
“Hier krijg ik vreselijk veel vragen over, maar het is heel logisch. Bij de uitdrijving drukt het hoofdje van de baby tegen het rectum aan en voelt het alsof de baby via de anus naar buiten zal komen. Het is echter de druk van de weg naar boven, langs het rectum, de anus, richting de vagina-uitgang. Hierdoor wordt alles leeggedrukt en ga je poepen. Vertrouw erop dat je er op dat moment weinig van zult merken en dat verloskundige hulpverleners het heel normaal vinden.”
Je kunt een bevalling wél voorbereiden
“Vaak kijken vrouwen negatief terug op de bevalling, omdat ze geen controle hebben gehad over het proces of zich alleen hebben gevoeld. Door een geboorteplan te schrijven, heb je enigszins controle over de manier waarop je je kind op de wereld zet. Dat betekent niet: ik wil geen vacuümverlossing of keizersnede. Je kunt wel nadenken over hoe je je veilig voelt, wat en wie je nodig hebt en over hoe je wilt dat jouw kind op deze aarde landt.”
Als de hechtingen zijn genezen en je geen bloedverlies meer hebt, kun je weer seks hebben
“Zolang je rood bloedverlies hebt, is de baarmoeder aan de binnenkant nog niet helemaal genezen en moet je nog oppassen voor infectiegevaar. Op het moment dat het bloedverlies van rood naar bruin gaat, heb je alleen nog oud bloed en is de wond gesloten. Dan kun je gewoon weer seks hebben. Pas op dat je niet meteen zwanger wordt, je weet namelijk nooit wanneer je weer een ovulatie krijgt.”
Moeder worden kan zorgen voor confrontatie met je eigen jeugd
“Als je moeder wordt, lijkt het wel alsof alles luikjes ineens open gaan. Er komt dan een heleboel bloot te liggen wat je daarvoor onder controle had. Sommige vrouwen ontdekken hierdoor dat ze enorme faalangst hebben door een pestverleden, onzeker zijn geworden door een dominante vader of hun hele leven zich al verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen.”
De meeste vrouwen merken niet dat ze ingeknipt worden of uitscheuren
“Ongeveer de helft van de vrouwen moet ingeknipt worden. Dit is ook iets waar vrouwen vaak tegenop zien. Maar bij bevallingen die ik begeleid heb, inclusief die van mezelf, vragen vrouwen bijna altijd achteraf: ‘Ben ik geknipt of gescheurd?’. Je krijgt er niets van mee, omdat het hoofdje de zenuwbanen dichtdrukt en je wordt verdoofd. Het is een hot-issue wat ik probeer te ontkrachten.”
Een bevalling valt of staat met een goede hormonale cyclus
“Voor partners is het heel belangrijk dat ze snappen hoe een bevalling hormonaal werkt. Hierdoor kun je een bevalling zo goed mogelijk bespoedigen. Dit heeft te maken met de cyclus van oxytocine, endorfine en adrenaline. Oxytocine is het hormoon dat de weeën heel krachtig maakt en zorgt voor zoveel mogelijk weeën in regelmaat achter elkaar. Hoe krachtiger de weeën, hoe sneller je bevalt. Van deze stof heb je daarom veel nodig. Endorfine is een soort morfine. Wanneer je hard aan het werk bent, maakt je lichaam zelf veel endorfine aan. Als je veel oxytocine en endorfine in je bloed hebt, beval je spoediger dan wanneer je veel adrenaline in je bloed hebt. Adrenaline ontstaat wanneer je angstig of gestrest bent. Met je partner kun je van te voren bespreken wat jou bang maakt en wat jou ontspant en je veilig doet voelen, waardoor je je zoveel mogelijk aan het proces kunt overgeven. Tijdens de bevalling kan je partner er dan voor zorgen dat je je zo goed mogelijk kunt ontspannen en je kunt overgeven, waardoor adrenaline weinig kans krijgt het proces te verstoren.”