Je haalt met gemak acht uur slaap per nacht, maar toch word je doodmoe wakker. Het komt veel voor. Vaak is er een oorzaak, maar die is niet altijd makkelijk te achterhalen. Het goede nieuws is wel: als je weet waar het aan ligt, is er meestal wat aan te doen. Ken jij deze verrassende redenen al? Dit zijn er zes.
Niet fit wakker worden gaat in de meeste gevallen samen met onrustig slapen, gebroken nachten of te weinig slapen. Best logisch! Toch kan het ook zijn dat je de acht uur slaap per nacht aantikt en tóch moe en futloos wakker wordt. Dan is er vaak wat anders aan de hand. Wat precies? Het kan met één van deze zes onbekende redenen te maken hebben.
1. Je slaapt met je smartphone in je slaapkamer
Als je urenlang tuurt op je telefoon in bed, is dat nooit goed voor een fijne nachtrust. Maar wist je dat, zelfs als je je telefoon niet aanraakt, het toch je slaap kan beïnvloeden? Dat heeft te maken met de straling van je smartphone. Woonbioloog Astrid Tax vertelde eerder aan gezondNU dat een mobiele telefoon om de paar seconden contact maakt met de dichtstbijzijnde zendmast. Dat signaal wordt tijdens de slaap ook opgevangen door het hoofd en kan voor vage klachten zorgen. Dat kan de reden zijn dat je niet fit wakker wordt. Ban je smartphone daarom uit je slaapkamer of zet deze op de vliegtuigstand. Dan weet je zeker dat deze stoorzender uitstaat.
2. Je hebt last van tandenknarsen
Word je elke ochtend wakker met een vermoeid, bonkend hoofd of een pijnlijke kaak? Het kan zijn dat je aan het tandenknarsen bent tijdens je slaap. Door stress kunnen de spieren in de schouders, nek en kaak zich zonder dat jij dit doorhebt, gaan aanspannen. Geen wonder dus dat je dan niet fit wakker wordt. Het slikken van magnesium kan helpen om stress te verminderen en je spieren te laten ontspannen. Blijf je tandenknarsen? Vraag dan om raad aan je tandarts. Tandenknarsen verstoort niet alleen je nachtrust, maar je schuurt er ook letterlijk je tanden mee weg. Het dragen van een speciaal bitje kan vaak helpen.
3. Je wordt moe wakker door praten of slaapwandelen
Terwijl je denkt dat je rustig op één oor ligt, kan het ook zijn dat je druk aan het brabbelen bent of nog erger: gaat slaapwandelen. De kans is groot dat je dan moe wakker wordt. Slaapwandelaars hebben meestal niet door dat ze dit doen, dus het is belangrijk dat je partner of huisgenoot daar alert op is. Elke avond een ontspanningsoefening doen voor het slapengaan, kan voorkomen dat je gaat slaapwandelen of praat in je slaapt. Je gedachten van je afschrijven, kan ook helpen.
4. Je hebt last van brandend maagzuur
In de ochtend wakker worden met een vieze smaak in je mond en een futloos gevoel, kan betekenen dat je last hebt van brandend maagzuur. Omdat je ligt als je slaapt, kan een zure maaginhoud makkelijker terug je slokdarm instromen. Soms merk je daar niets van. Toch kan dit je slaap negatief beïnvloeden, waardoor je niet fijn wakker wordt. Niets meer eten voor het slapengaan, zo min mogelijk alcohol drinken en geen pijnstillers slikken voor je naar bed gaat, kunnen de kans op het krijgen van brandend maagzuur verkleinen.
5. Je drinkt te weinig
Drink je overdag te weinig water? Het kan de reden zijn dat je in de ochtend vermoeid wakker wordt. Genoeg water drinken is belangrijk voor je hersenen en zenuwstelsel. Drink daarom overdag voldoende, maar drink ook standaard een glas voor je naar bed gaat. Tijdens je slaap droog je namelijk uit, waardoor je brein krimpt en je slaperig wakker wordt. Door voor het slapen te drinken, blijf je gehydrateerd en blijft het bloed en zuurstof naar je hersenen stromen. Daardoor slaap je beter en word je fijner wakker.
6. Je bent in de overgang
De meeste vrouwen krijgen met de overgang te maken als ze tussen de veertig en zestig jaar oud zijn. Als je in de overgang bent, kan vermoeid zijn de hele dag door aanhouden, ook als je wakker wordt. Dat komt door het oestrogeengehalte in je lichaam dat flink daalt. Oestrogeen voorziet onder andere je cellen van energie. Wanneer je lichaam minder oestrogeen gaat aanmaken, heb je dus automatisch minder energie. Door gezond te eten, te bewegen en rust te pakken, kunnen de klachten in de overgang minder worden. Als dat niet het geval is, is een behandeling met hormonen een optie. Bespreek dit altijd met je huisarts.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief