Het smaakt als venkel en wordt vaak verward met steranijs. Toch is anijszaad echt iets anders en heeft dit kruid zijn eigen, gezonde voordelen. Anijszaad hoort thuis in je keuken, badkamer én EHBO-kit; het is de kameleon onder de kruiden.
De anijsplant (Pimpinella anisum) heeft zijn roots in het oosten van het Middellandse Zeegebied. Inmiddels vinden we hem ook in Nederland terug. Dit kruid is te herkennen aan de kleine, bruingrijze zaden die de geur van zoethout hebben. Anijs wordt vaak verward met steranijs, maar anijszaad komt van een plant en steranijs van een boom. De smaak van anijs is zacht en zoet.
Anijs(melk) tegen slapeloosheid
Met name in de Griekse en Romeinse tijd werd anijs gezien als een middel tegen onder andere slapeloosheid. Niet zo gek dus dat we voor het slapengaan warme anijsmelk drinken. Je maakt warme anijsmelk heel makkelijk zelf door een kop zachte havermout en twee kopjes koud water te pureren in de blender of met een staafmixer. Voeg daarna naar smaak wat zout toe en een eetlepel anijszaad. Laat dit vijf minuten trekken en warm het daarna in zijn geheel op.
Spijsvertering
Anijszaad werd vroeger ook al ingezet tegen infecties (vooral van de luchtwegen zoals kinkhoest of bronchitis), voor een goede spijsvertering en als pijnstiller. Ook in de ayurveda speelt anijs een belangrijke rol voor de spijsvertering en stofwisseling. Het wordt veelal ingezet bij buikkrampen en om de maag te kalmeren.
Anijszaad in je EHBO-kit
Zoek je iets voor je luchtwegen, dan is anijs een trouwe partner. Het heeft namelijk ontsmettende en slijmverdunnende eigenschappen. Vandaag de dag wordt anijs dan ook veel gebruikt in bijvoorbeeld mondwater voor een frisse adem, maar ook astmapatiënten maken er weleens gebruik van, omdat het de luchtwegen zou openen. Geef het kruid dus vooral een plekje in de EHBO-kit tegen opkomende hoest. Je kunt het ook in een vijzel fijnmalen en door je havermout of muesli mengen.
Géén strooigoed
Wat hebben anijs, basilicum en nootmuskaat gemeen? Ze bevatten alle drie aromastoffen die behoren tot de allylalkoxybenzenen (fenylethers). In anijs zitten de soorten estragol en myristicine. Van estragol is bekend dat een regelmatige hoge dosis leverschade kan geven en dat het mogelijk kankerverwekkend is. Myristicine vertraagt juist de groei van tumoren. Gelukkig is normaal gebruik van anijs niet schadelijk voor je gezondheid. Bovendien is wettelijk vastgelegd hoeveel van deze stoffen er maximaal in een product mag zitten.