Arnica is een prachtige gele bloem die bekendstaat om zijn gebruik voor allerlei klachten en kwaaltjes. Voor brokkenmakers, tuinliefhebbers, moeders en sportievelingen is arnica dan ook hét kruidje om in huis te hebben. Redacteur Gebke Verhoeven nam de bloem onder de loep. Hoe gezond is die voor je lichaam?
Arnica werd pas vanaf de middeleeuwen ‘beroemd’, dankzij kloosterling en kruidendeskundige Hildegard van Bingen, die het inzette bij kneuzingen, tegen koorts en om wonden sneller te laten genezen. Het verhaal gaat dat schaapsherders de kracht van de gele bloem ontdekten toen ze zagen dat schapen die zich bezeerd hadden, knabbelden aan de blaadjes van deze plant en daardoor razendsnel leken te herstellen. Na de middeleeuwen nam de populariteit van arnica als geneesmiddel toe.
Arnica is niet om mee te koken
Arnica is absoluut geen kruid om mee te koken. Er zitten stoffen in die je maag en darmen behoorlijk van streek kunnen brengen, met bijvoorbeeld ernstig braken en diarree tot gevolg. Alleen de homeopathische verdunning is inwendig te gebruiken. Ook als je met arnica-crème smeert, kan dat allergische reacties van de huid geven. Zodra je een allergische reactie vermoedt, is stoppen het devies.
Helpt tegen spierpijn en blauwe plekken
Toch heeft arnica allerlei gezonde voordelen voor je lijf. Zo is het niet voor niets dat arnica ook bekendstaat als ‘valkruid’. Al meer dan vierhonderd jaar wordt dit plantje ingezet bij de gevolgen van valpartijen. Verrekte of pijnlijke spieren, kneuzingen, bloeduitstortingen, bulten: arnica heeft van alles in huis om het leed wat te verzachten en het herstel een handje te helpen. Zo bevat het stoffen die de zwelling verminderen en de doorbloeding verbeteren. Op open wondjes kun je overigens beter geen arnica smeren. In dat geval kun je beter een homeopathische verdunning innemen.
Arnica werkt licht pijnstillend
Het werkt ook licht pijnstillend en schijnt ontstekingsremmende stoffen te bevatten. De homeopathie zet arnica niet alleen in om het lichamelijke herstel na een valpartij te stimuleren, maar ook om het geestelijk trauma van een ongeluk aan te pakken.
Hulpmiddel bij herstel na operatie
Op steeds meer websites van ziekenhuizen en tandartsen valt te lezen dat zij arnica adviseren om herstel na een operatie te bespoedigen. Met name bij ooglidcorrecties en kaakoperaties wordt het regelmatig op doktersadvies voorgeschreven om zwellingen te verminderen en blauwe plekken sneller te laten verdwijnen. Het best kun je dan twee weken voor de ingreep starten met het gebruik van homeopathische arnicadruppels D6 of -tabletten (houd je altijd de richtlijnen aan op de verpakking) en hiermee door te gaan tot twee weken na de operatie.