Zocht je als kind ook uren op je buik in het gras naar dat ene klavertjevier? Stop met zoeken! Als het op je gezondheid aankomt, liggen de spreekwoordelijke klavertjesvier voor het oprapen. Want met de rode klaver, die óntzettend veel voorkomt, doe je je lijf pas echt een lol.
Rode klaver groeit in grasvelden en bermen en geeft een mooie roodroze gloed aan het landschap van mei tot en met oktober. Rode klaver (Trifolium pratense) en witte klaver (Trifolium repens) zijn zo’n beetje de twee meest voorkomende klaversoorten. Ze behoren allebei tot de familie van de vlinderbloemigen. Daarmee zijn de klavertjes verre familie van bijvoorbeeld de boon, erwt en pinda. Maar hoe gezond is rode klaver? We zetten 5 gezonde eigenschappen op een rij.
Voor een gezonde aarde
Rode klaver is niet alleen gezond voor ons, maar ook voor planten en dieren in de tuin. Zo zijn bijen, vlinders en hommels dol op de zoetige geur die de klaverbloemen verspreiden. En deze plant trekt ook wormen aan, die de aarde luchtiger en vruchtbaarder maken. De klaver voegt daar zelf ook nog wat aan toe, omdat hij met zijn lange penwortel kanaaltjes in de grond boort. Daarnaast kan klaver stikstof aan zich binden en hiermee de grond verrijken. Die stikstof is dan weer de perfecte plantenvoeding.
DIY-hoesthoning
Dat bijen en hommels zo van rode klaver houden, is voor ons ook mooi meegenomen: ze maken er namelijk de heerlijkste klaverhoning van. En die is weer gezond voor de keel en tegen hoesten! Je eigen hoesthoning maken? Dat kan. Voeg een twintigtal klaverkopjes toe aan een pot vloeibare honing en voeg daar eventueel nog een handjevol tijm en/of salie aan toe. Bij keelpijn of hoesten laat je een schepje honing op je tong smelten om zo je keel te verzachten. Als je zorgt dat je schone materialen gebruikt, dan is deze hoesthoning ongeveer een halfjaar houdbaar.
De rol van rode klaver in de overgang
Rode klaver wordt ingezet bij heel veel: stemmingswisselingen, huidveroudering, hoest, kramp, eczeem & psoriasis, hormonale klachten, stress, wondheling én de overgang. Het kruid wordt ingezet om allerlei klachten die samenhangen met de overgang te verzachten. Rode klaver is volgens onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC ook bewezen werkzaam. Om tot deze conclusie te komen hebben wetenschappers zestig onderzoeken naar het effect van plantaardige voedingsmiddelen en supplementen op overgangsklachten geanalyseerd, waaraan ruim 6000 vrouwen meededen. Zij stellen dat rode klaver daadwerkelijk een gunstig effect op het verloop van de overgang kunnen hebben, omdat hier isoflavonen in zitten. Deze plantaardige stoffen lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon en kunnen het teruglopen van de oestrogeenproductie tijdens de overgang enigszins opvangen. Wonderen mag je hier niet van verwachten, onderstrepen de onderzoekers: het scheelt gemiddeld ongeveer één opvlieger per dag. Rode klaver schijnt overigens geen bewezen effect te hebben op nachtelijk zweten.
Krachtig kruid voor je huid
Klaver is ook goed voor je huid. Al vanaf de zestiende eeuw wordt klaver verwerkt in kompressen om wonden sneller te laten genezen. Niet voor niets bestaat er een speciale klaversoort die wondklaver heet. Maar ook de rode klaver kan je huid goed doen. Ze zitten niet voor niets verwerkt in tal van beautyproducten. Wil je je huid eens goed reinigen? Dan is een stoombadje met klaver een aanrader. Voeg aan een liter kokend water een handvol klaverbloemen toe en ga hierboven hangen met een handdoek over je hoofd. Dep na vijf tot tien minuten je huid droog. En, hoe voelt dat?
Last van je hormonen? Klaverthee
Zowel de bloempjes als de bladeren van klaver kun je gewoon eten. Zo kun je van de bloempjes thee trekken. Klaverthee is niet alleen lekker, maar kan ook ingezet worden bij hoest en hormonale problemen. Het is supersimpel: je neemt per glas ongeveer vijf bloemen (een blaadje mag er ook gerust bij), daar giet je water op, een paar minuten laten trekken en klaar. Ook van gedroogde rode klaver kun je theezetten.