Kussen, een dikke pakkerd geven, tongworstelen, brommers kiek’n: hoe je het ook noemt, zoenen is hartstikke goed voor je. Maar waarvoor precies? Dat zochten wij voor je uit. We ontdekten dat tongzoenen helpt tegen snurken, het je immuunsysteem boost en zelfs je tanden beschermt. Deze zes redenen overtuigen je om vaker een potje te tongzoenen.
1. Tongzoenen zorgt voor minder gaatjes
“Tongzoenen is erg goed voor het mondmilieu”, vertelt Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid. “Bij het zoenen maak je extra veel speeksel aan en dat houdt je tanden en tandvlees gezond. Het speeksel helpt bacteriën namelijk makkelijker weg te spoelen en dat verkleint de kans op plaque en gaatjes. Een aanrader dus!”
2. Het boost je immuunsysteem
Kohsiek: “Uit onderzoek blijkt dat als je tien seconden tongzoent er zo’n 80 miljoen microbiële cellen worden uitgewisseld. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar door te zoenen boost je letterlijk je immuunsysteem. Je bouwt ook nog eens een goede weerstand op door de uitwisseling van al die bacteriën.”
3. Door te tongzoenen verbrand je calorieën
We mogen niet overdrijven, want je kunt nog steeds beter gaan wandelen of fietsen, maar door te zoenen verbrand je inderdaad calorieën. Zo’n twee tot zes calorieën per minuut. Alle kleine beetjes helpen.
4. De kans is kleiner dat je snurkt
Het is niet alleen tongzoenen dat helpt tegen snurken: uit onderzoek bleek dat mensen die driemaal per dag, acht minuten lang, tong- en mondgymnastiek deden, minder gingen snurken. Dat komt doordat je mond- en tongspieren steviger worden, waardoor de tong tijdens de slaap minder snel in de keel zakt. En dat helpt tegen snurken.
5. Tongzoenen helpt je huid strak te houden
Ook als je zoent zet je spieren aan het werk: de spieren in je gezicht. Tijdens een potje tongworstelen train je zo’n dertig verschillende gezichtsspieren. Een soort gezichtsyoga dus. Zo houd je je huid op een natuurlijke manier strak.
6. Het werkt stressverlagend
Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit Lafayette ontdekte dat koppels na een kwartier zoenen, minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden dan ervoor. Tijdens het zoenen komen daar feel good-stofjes als oxytocine, endorfine en dopamine voor in de plaats. En hoe langer de relatie, hoe groter het effect.
Vijf opvallende zoenfeiten
- Feit 1: tweederde van de mensen kantelt het hoofd naar rechts tijdens het zoenen.
- Feit 2: Volgens Amerikaans onderzoek vinden vrouwen het belangrijker om te zoenen dan mannen.
- Feit 3: Je lippen zijn honderd keer meer gevoeliger dan je vingertoppen en zelfs je vagina.
- Feit 4: Gemiddeld besteden we twee weken van ons leven aan zoenen. Dat is omgerekend 336 uur.
- Feit 5: Zoenen is niet universeel. Uit een onderzoek van de universiteit van Nevada is gebleken dat er in veel culturen helemaal niet romantisch gekust wordt. In Latijns-Amerika bijvoorbeeld wordt er slechts in vier van de 33 culturen die de antropologen onder de loep namen, innig gezoend.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.