Fysiotherapie, psychotherapie en oefentherapie zijn alom bekend. Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord of heeft het wel eens gedaan. Maar er is meer, veel meer zelfs. Van liggen op de rug van een ezel tot een speciale kaars in je oor. Heb jij ooit van deze therapieën gehoord?
1. Oorkaarstherapie
Een kaars in je oor? Via de Hopi-indianen in Noord-Amerika kwam deze alternatieve therapie in Europa terecht. Zij gebruikten oorkaarsen voor het verwijderen van negatieve energieën.Tegenwoordig wordt deze therapie gebruikt voor het zacht reinigen van de oren. Je moet hiervoor op je zij liggen, zodat de speciale holle kaars zo verticaal mogelijk in het oor geplaatst kan worden. Een klein gedeelte van de oorkaars wordt in de oor gestoken, de rest steekt eruit. De kaars wordt tot ongeveer tot 10 centimeter boven de gehoorgang opgebrand. Tijdens het branden van de kaars ontstaat er lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang. De warmte stimuleert de doorbloeding en lymfestroom in de oren, de keel, neus en de bijholten en het werkt ontspannend.
2. Ezeltherapie
Aaien, borstelen, wiegen en op de rug liggen van de ezel is allemaal onderdeel van deze therapie. Het doel is om helemaal te ontspannen en rustig te worden door de aanwezigheid van dit koppige dier. Ezeltherapie, ook wel asinotherapie, begint meestal met de ‘pansage’, op een hele relaxte manier de ezel verzorgen. Van aaien tot de vacht borstelen. Daarna is de ‘portage’, een ander woord voor in verschillende houdingen op de rug van de ezel liggen. Met deze ezel kan ook gewandeld worden. Soortgelijke therapieën heb je ook met dolfijnen, geiten en paarden.
3. Bloedzuigertherapie
Niet schrikken: bij hirudotherapie worden er bloedzuigers op de huid gezet. Twee tot twaalf bloedzuigers krijgen een plek op de huid (ieeh!). De beestjes blijven op die plek zitten omdat ze zich met hun zuignapjes vastzuigen. Daarnaast maken ze met hun hele kleine tanden een gaatje in de huid. Dit gevoel is te vergelijken met het aanraken van een brandnetel. Na ongeveer twee uur hebben de bloedzuigers genoeg bloed gegeten en laten ze los. Van deze therapie wordt beweerd dat het ontstekingsremmend, pijnstillend en bloedverdunnend werkt. Ook schijnen bloedzuigers plaatselijk de doorbloeding te verbeteren en littekenweefsel te verzachten.
4. Bioresonantie therapie
Bioresonantie therapie gaat ervanuit dat ieder levend wezen een uniek trillingspatroon heeft. Virussen, stralingen en bacteriën kunnen dit frequentiepatroon verstoren. Met een speciaal Bicom-apparaat wordt er bij deze therapie gekeken of er een allergie of intolerantie is voor bepaalde stoffen, zoals voedingsmiddelen. Met het apparaat kan de therapeut ook kijken of organen verzwakt zijn of dat er bepaalde gifstoffen in het lichaam zitten. Bioresonantie therapie wordt daarom vaak gebruikt om de oorzaak van een ziekte op te sporen. Tijdens de behandeling zit je in een ontspannen houding en word je met elektroden aan het Bicom-apparaat verbonden. Het apparaat is niet aangesloten op de netspanning, maar werkt op batterijen.