Bij scheiden denken veel mensen aan hevige ruzies met een jarenlange nasleep. Verwijten die naar elkaars hoofd worden geslingerd en strijd om de kleinste dingen. Maar komen vechtscheidingen echt zo vaak voor? En is scheiden inmiddels de normaalste zaak van de wereld? gezondNU ging in gesprek met twee scheidingsexperts.
De meeste scheidingen zijn vechtscheidingen
Yolande de Best, mediator: “Ja, vechtscheidingen komen voor. Maar ze maken slechts vijftien procent van het totaal uit. Mag ik even benadrukken dat 85 procent van de echtscheidingen dus in alle redelijkheid verloopt. Dat wil niet zeggen dat er geen ruzie is, maar het escaleert niet. En dat is al heel wat. Scheidingen verlopen ook steeds minder via advocaten en de rechtbank en steeds vaker via mediation. Wat al aangeeft dat er minder strijd is.”
Een scheiding raakt alle kinderen
Nelly Snels, directeur van Expertisecentrum Kind en Scheiding: “Scheiden raakt álle kinderen. Sommigen worden boos of verdrietig, anderen druk of agressief. Heel zelden is het einde van een relatie, zelfs voor de kinderen, ook een opluchting.” Yolande: “Ik denk dat scheiden voor pubers misschien wel het aller moeilijkste is. Net wanneer je zelf verliefd wordt en verkering krijgt, gaat je ideaalbeeld aan diggelen.”
Scheiden is de normaalste zaak van de wereld
“We doen alsof scheiden de normaalste zaak van de wereld is – en ik geloof wel dat het taboe eraf is – maar als het je overkomt, voelt het als een aardverschuiving”, vertelt Yolande de Best. “Je moet op zoek naar nieuwe woonruimte. De spullen moeten verdeeld worden. Hoe ga je het doen met de kinderen? En ondertussen is iedereen zo met zijn eigen verdriet bezig.”
Bestaat gezond uit elkaar gaan? Lees het hele interview in het augustusnummer van gezondNU.