Wie fouten durft te maken is eigenlijk heel goed bezig. Perfectionisme kan je onnodig verlammen en het plezier uit het leven halen. Maar waar haal je het zelfvertrouwen vandaan om te falen? Remko van der Drift, directeur van het Instituut voor Faalkunde, geeft een masterplan voor een relaxter leven.
1. Maak een lijst van je grootste blunders
Remko van der Drift, directeur van het Instituut voor Faalkunde: “Zodra je het leven ziet als cursus, kun je ook milder naar jezelf kijken. Dan hoeft het niet in een klap perfect. Dan mag je proberen en experimenteren, in de hoop dat daar iets mooi uitkomt. Hoe vaak mag jij onderuitgaan? Maak eens een lijst van je grootste blunders.”
2. Stop met goed/fout-denken
“Als je er echter meteen het label ‘goed’ of ‘fout’ opplakt en er niet nieuwsgierig en met zelfcompassie naar kunt kijken, dan is de kans groot dat je diezelfde fout blijft maken. En dat is wat we doen. We plakken zo snel op van alles en nog wat een negatief oordeel, waardoor je voor jezelf deuren dichtdoet en jezelf kansen ontneemt. Dan leer je er niet van. Je wordt alleen succesvoller als je fouten kunt omarmen. Focus je dus niet op je einddoel, maar op het proces, de weg ernaartoe.”
3. Wees moedig
“Mijn missie is om Nederland te ontkrampen, zodat ruimte ontstaat voor creativiteit, voor vertrouwen, voor moed, voor kleur, voor nieuwe ideeën. Ik denk dat fouten maken of mogen maken het leven leuker maakt, kleurrijker en relaxter. Het is de kunst om speelsheid serieus te nemen en speels met serieusheid om te gaan. Ga met opzet de fout in en ervaar gewoon eens hoe dat voelt. Wat weerhoud je? Is dat angst? Feel the fear and do it anyway.”
4. Kom in de babymodus
“Wanneer je als baby leert lopen, dan denk je na vijftig keer vallen ook niet: dat gaat me dus niet lukken. Ik geef het op. Als dat zo was, zou niemand leren lopen. Als je je leven lang de mindset van een kind houdt – van proberen, vallen, opstaan en doorgaan – is er veel meer mogelijk. Kan ik niet’ en ‘durf ik niet’ bestaan dus niet: wat heb je nodig om het wel te doen?”
5. Koester je slechte dagen
“We hebben allemaal weleens een slechte dag. Dat mag. Zo is het leven. Stel jezelf de vraag: wat ging er mis? En waarom? Het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste aanpak vindt en doorzet. Dat is een eigenschap waar je werkelijk mee vooruitkomt, waardoor je groeit. Het leven is een continu proces van zelfreflectie. Eén overpeinsmomentje per week kan heel gezond zijn: wat kan ik leren van mijn fouten?”
Op zoek naar meer tips om anders om te gaan met fouten? Remko van der Drift schreef het boek ‘Fouten maken moed’.