Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Milou: ‘Hoe ga ik om met al die prikkels tijdens de decembermaand?’
Je bent niet de enige die decembermaand als een drukke periode ervaart. Hoewel er veel gezelligheid aan te pas komt, kan het ook net een tikkie teveel worden. Hoe bewaar je in deze hectische periode je innerlijke rust? Wij vroegen het aan Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND Korrelatie.
Een maand vol prikkels
Jean-Pierre van de Ven: “Veel mensen vinden december een leuke maand, want: vakantie, gezelligheid, warme chocomelk en cadeaus. En als het meezit, ligt er ijs op de plassen. Deze mensen hoeven niets anders te doen dan genieten. Voor andere mensen bestaat december vooral uit prikkels. Uit negatieve prikkels, zoals kou en drukte en ongemakken (bijvoorbeeld vieze, natte sneeuw). Maar ook uit positieve prikkels: een familiefeest of kerstdiner kan leuk zijn, maar ook druk. En veel feestjes achter elkaar kunnen een belasting vormen.”
Pas op de plaats
“Als je jezelf hierin herkent, doe je er goed aan om in december voor rust te zorgen. Bijvoorbeeld door met vakantie te gaan. Op de Canarische Eilanden schijnt altijd de zon. En als je daar geen zin in/geld voor hebt: doe dingen die je rustig maken, zoals wandelen, lezen of series kijken. Wat ook helpt is mensen helpen. Ga bijvoorbeeld helpen in een gaarkeuken, doe spelletjes met bejaarden, zoek kleding voor vluchtelingen. Wat je vooral niet moet doen, maar wat veel mensen toch doen, is veel alcohol drinken. Drinken kan de gezelligheid bevorderen, maar wie drinkt krijgt een kater en een kater zorgt voor prikkelgevoeligheid. Ook niet doen: iedereen blij willen maken. Moet je echt iedereen zien van jouw familie en die van je geliefde? Kies liever. Volgend jaar maak je weer een andere keuze. Desnoods maak je een paar afspraken met een psycholoog. Dan kun je zeggen: ik wil heel graag afspreken dit jaar, maar het gaat niet. Ik moet echt even aan mijn gezondheid denken.”
Meer deskundige informatie? Zoek contact met MIND Korrelatie via mindkorrelatie.nl
Meer spreekuurvragen met antwoorden van deskundigen lees je in Gezondnu.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Anna Shvetsa via Pexels