Borstkanker, een depressie of een burn-out: de impact van een zware ziekte is groot. Zowel lichamelijk als geestelijk. Logisch dat je leven weer oppakken dan geen makkie is. Hoe doe je dit? Wat kun je verwachten? En hoe zorg je voor een succesvol herstel? Met deze zeven stappen maak je dat iets makkelijker.
Stap 1. Leun op je naasten
Na een (reeks) behandeling(en) of een ziekte ben je lang kwetsbaar en vermoeid. Probeer dit te accepteren en vraag om hulp van naasten en (zorg)professionals. Het is aan jou om duidelijk te maken wat er in je omgaat en waar je behoefte aan hebt.
Stap 2. Accepteer je (nieuwe) lichaam
Een behandeling of operatie kan ervoor zorgen dat bepaalde lichaamsfuncties verstoord zijn. Zo kun je door medicatie last hebben van haaruitval of een grauwe huid. Of je hebt door een operatie een blijvende lichamelijke verandering, zoals een litteken of amputatie. Besef dat het oude lichaam niet terugkeert en probeer daar positief in te staan. Vanaf dat moment zal je hele lichaam meewerken aan je herstel.
- Oefening: Schrijf op welke beperkingen je hebt ondervonden toen je ziek werd. Word je bewust dat je daarom de operatie bent ondergaan en dat het oude lichaam nu niet meer bruikbaar is. Confronteer jezelf met deze verandering door het deel van je lichaam aan te raken dat is veranderd. Sluit je ogen en concentreer je. Hoe voelt die plek? Besef hoe dankbaar je bent dat je er ondanks alles nog bent en dat hoe anders je lichaam ook is, het nog steeds jouw lichaam is. Maak vervolgens ook een lijstje met dingen die je nog steeds kunt doen, ondanks dat je lichaam is veranderd.
“Ik camoufleer wijnvlekken en reconstrueer tepelhoven” »
Stap 3. Wees bewust van je emoties en gedrag
Je gevoel en gedrag kan veranderd zijn door de heftige periode. Vaak merkt de omgeving dit eerder. Het kunnen tijdelijke veranderingen zijn, maar ook blijvende. De manier om hiermee om te gaan? Ze ondergaan. De volgende tips maken dit een stukje makkelijker:
- Sta stil bij wat je voelt en hoe je dit uit. Is dit gedrag een effectieve manier om met de situatie om te gaan?
- Blijf open, liefdevol en op een volwassen manier met je omgeving praten, vooral met je partner. Ook voor hen is het een moeilijke tijd.
- Vraag om (professionele) hulp als je merkt dat je het in je eentje niet redt.
- Het zal vast gebeuren dat je mensen van wie je houdt, kwetst door gedrag dat veroorzaakt is door je geestelijke pijn of vermoeidheid. Bied hier je excuses voor aan. Het is goed om in deze periode je fouten te (h)erkennen.
Stap 4. Kies de juiste voeding
Je lichaam gaat nu aan de slag om de schade te herstellen. Een goed voedingspatroon is dan extra belangrijk. Vraag indien nodig hulp van een voedingsdeskundige. Lig je (nog) in het ziekenhuis? Het eten is daar meestal niet heel gezond. Laat eten bezorgen door vrienden of familie of geef aan dat het eten dat je krijgt voorgeschoteld niet naar wens is.
Wat is optimale voeding? 5 gezonde basics »
Stap 5. Houd hier rekening mee
Tijdens je herstel zullen bepaalde onderdelen terugkeren. Het is handig om hier van tevoren al bewust van te zijn.
- Verwachtingen en resultaten: er zit een groot verschil tussen wat je wilt en wat je daadwerkelijk kunt. Daag jezelf uit, blijf in jezelf geloven, maar streef niet naar het onmogelijke.
- Focus: richt je aandacht op het herstel. Wees gericht op de toekomst, maar vergeet het heden niet.
- Interne strijd: het besef dat je veranderd bent, bepaalde dingen niet meer kunt doen of dat je sociale leven is veranderd, is niet makkelijk te accepteren.
- Bewust ontspannen: herstellen en revalideren kost veel energie en geduld. Plan daarom bewuste ontspanning in. Zo wordt je eraan herinnerd dat ontspanning nodig is om te kunnen herstellen.
7 manieren om je geest te resetten »
Stap 6. Je geest voorbereiden op de revalidatie
Bereid je geest goed voor op de oefeningen. Je lichaam is zeer flexibel en zal zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Het is vaak je ego dat in de weg staat. Vraag hulp als je voelt dat je gedachten alleen maar negatief zijn. Bepaal ook welk effect de ervaringen mogen hebben, neem een actieve houding aan en onderneem actie als je merkt dat je vastloopt. Krijg je te maken met een moeilijk moment? Vraag jezelf af wat jij een geliefde zou adviseren als hij in jouw schoenen stond. Zo wordt het makkelijker om je eigen advies op te volgen.
- Oefening: Omschrijf hoe een bepaalde lichaamsfunctie in stappen zou moeten werken en visualiseer dit vervolgens. Sluit je ogen, concentreer je op het lichaam deels dat je wilt trainen en ga vervolgens langzaam de stappen af in je hoofd.
Stap 7. Aan de slag met revalidatieoefeningen
Zorg ervoor dat je van tevoren volledig helder hebt welke lichamelijke resultaten haalbaar zijn, zodat je niet het onmogelijke van je lichaam verwacht. Weet ook welke lichaamsfuncties je opnieuw wilt leren, wat het doel is van de oefeningen en hoe je ze hoort uit te voeren. Zoek uit wat jou motiveert en bedenk een beloningssysteem voor jezelf. Vier je successen, hoe klein ze ook zijn! En houd er rekening mee dat je soms ook een stapje terug moet nemen, dat hoort er helaas bij.
Wil jij positiever in het leven staan en genieten van de kleine dingen in het leven? Lees dan Handboek voor klein geluk »