De donkere dagen zijn aangebroken en dit kunnen we merken. Het heeft een behoorlijke impact op ons humeur. Op 21 december is het zelfs de kortste dag van het jaar. Waarom beïnvloeden de korte dagen onze gemoedstoestand en kunnen we hier iets aan doen? Wij geven je anti-winterdiptips om de donkere dagen door te komen.
Op de kortste dag van het jaar – ook wel de winterzonnewende genoemd – duurt onze dag maar zeven uur en veertig minuten. Volgens de website van Wetenschap In Beeld staat de noordelijke as van de aarde op deze dag het verst weg van de zon gekeerd, waardoor we dus het minste zonlicht ervaren. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel: na de 21e van december wordt het elke dag weer een klein beetje minder donker.
Het effect van korte dagen op ons humeur
In de wintermaanden schijnt de zon een flink stuk minder dan in de zomer. De hoeveelheid zonlicht beïnvloedt de aanmaak van hormonen in ons lichaam volgens het medisch onderzoeksinstituut The Mayo Clinic. Valt er minder zonlicht op onze huid? Dan daalt de hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine in ons lichaam. En dit kan ervoor zorgen dat we minder lekker in ons vel zitten. Ook heeft de verandering van de seizoenen effect op de melatonine aanmaak en dit kan ons slaap-waak ritme verstoren. Daarnaast maken we door zonlicht vitamine D aan. Krijgen we te weinig vitamine D binnen? Dan kan dit zorgen voor vermoeidheid. Last hebben van een winterdip is heel normaal tijdens de donkere dagen. Maar je kunt ook last hebben van een winterdepressie. Dit houdt in dat je in het najaar gedurende langere periode last hebt van depressieve klachten. Vermoed je last te hebben van een winterdepressie? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog om lichttherapie te krijgen.
Lichtpuntjes in de donkere dagen
Doorbreek de sleur: In de ochtend de deur uit gaan in het donker en eind van de middag weer thuiskomen als het alweer donker is geworden. De winterse dagen kunnen flink deprimerend zijn en iets nieuws of creatiefs bedenken is dan extra lastig. Doe eens iets nieuws om je creativiteit een boost te geven. Sta een keer extreem vroeg op en ga sporten, luister een nieuwe podcast of een ander muziekgenre, pak een terrasje op een maandagavond of probeer een zomers recept uit om dat zomerse gevoel terug te halen.
Zet gelukshormonen op je boodschappenlijstje: De aanmaak van gelukshormonen kun je ook een handje helpen. Het gelukshormoon serotine wordt gemaakt van tryptofaan. En tryptofaan kun je gemakkelijk binnenkrijgen met de juiste voeding. Zet noten, haver, bananen, vis, gedroogd fruit, pure chocolade, eieren, gevogelte en soja op je boodschappenlijstje.
Blijf actief: Het liefst willen we zeggen: ga naar buiten. Maar we snappen dat dat in de winter lastig kan zijn als het buiten donker, koud en nat is. Neem je daarom voor om elke dag minstens iets actiefs te doen. Zit het weer even niet mee? Zoek dan naar binnen activiteiten waar je energie van krijgt. Pak klusjes op die al lang zijn blijven liggen, ga tuinieren, ruim kasten of kamers in huis op die nodig een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, start een nieuw klusproject zoals het opknappen van oude meubels of geef je woonkamer een nieuwe kleur. Zit het weer wel mee? Pak je kans om wat zonlicht mee te pikken en ga naar buiten voor een wandeling, fietstocht of hardloopsessie.
Zoek anderen op: De winter is vaak een periode waarin we ons terugtrekken. Maar sociale contacten zijn in deze tijd juist zo belangrijk. Blijf afspreken met vriendinnen, buren en familieleden. Ga samen wandelen of lunchen. Heb je een hobby of houd je van sporten? Sluit je aan bij een clubje, sportgroep of volg een cursus om je interesses met anderen te delen. Win-winsituatie van zo’n clubje is een stok achter de deur om actief te blijven.
Plan dingen om naar uit te kijken: Maak alvast plannen voor de zomer, plan winterse uitjes of maak een visionboard met inspiratie voor leuke reisjes. Heb je al een vakantie gepland? Verdiep je alvast in de omgeving of in de cultuur, zoek leuke restaurantjes op in de buurt of leer alvast de taal als je naar het buitenland gaat. Zo ben je goed voorbereid voor de trip én heb je alvast een heleboel voorpret. Terugblikken kan natuurlijk ook: maak een fotoalbum van je vakantie of van alle uitjes van afgelopen zomer. Nagenieten is minstens zo belangrijk!
Geef je maaltijden extra aandacht: Hoe verleidelijk is het om met een comfortmeal – lees afhaal- of magnetronmaaltijd – op de bank te ploffen. Dit lijkt heel fijn, maar achteraf voel je juist minder energiek en fit. Een verse en voedzame maaltijd kan – bijna – net zo makkelijk zijn maar geeft je wel een berg extra energie.
Meer tips tegen de winterblues? Volg dit stappenplan om uit je winterdip te komen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.