Heb je dat ook wel eens, dat je geen uitweg ziet en dat je bij elke oplossing denkt: ‘ja maar’? Negatief denken is alsof je jezelf gevangen zet, daar wordt niemand gelukkig van. Het goede nieuws is: lichtpuntjes zien, kun je leren. En, positief denken is de beste vakantietrip voor je brein.
Positief denken houdt je op de been als het tegenzit. Het geeft je hoop en vertrouwen op een goede uitkomst, waardoor je je rug recht wanneer er een zware last op je schouders drukt. Maar toegegeven, positief in het leven staan kan ook veel van je vergen. Het betekent dat je altijd oog houdt voor wat wel kan, voor oplossingen.
Een roze bril
Sommigen zeggen dat het een keuze is om de wereld door een roze bril te zien. En dat is het ook. Je kunt jezelf trainen om vooral aandacht te hebben voor datgene wat wél goed gaat. Als je zelf een beetje zwartgallig bent, is het slim om je te omringen met mensen die juist goed zijn in het zien van oplossingen en lichtpuntjes. Zwartdenkers verdienen soms ook even een trap onder hun kont als ze weer in beperkingen denken. Mocht dat niet voor je werken, glimlach dan. Ook al meen je er niets van; je gezicht in een lach plooien, doet echt iets positiefs met je brein. En je krijgt vaak ook positieve reacties terug als je vrolijk kijkt. Mocht je toch echt in lachen uitbarsten, dan ben je helemaal goed bezig. Het versterkt je immuunsysteem, ontspant, vermindert angst en stress.
Denk je uit een negatieve spiraal – 3 tips
“Positief denken is het begin van een gezonder leven”, weet gezondNU-lezer Annemiek Eekelder uit ervaring. “Het heeft invloed op álles; hoe je in je vel zit, hoe je je gedraagt, eigenlijk je totale ik. Hoe langer je negatief blijft denken, hoe meer je in een negatieve spiraal komt. Positief denken maakt het leven leuker en als je focust op wat goed gaat, dan gaat ook alles beter is mijn ervaring.”
Annemiek heeft nog een paar slimme tips om positiever te denken én te doen:
1. Stop met het invullen van gedachten van een ander
‘Ik heb wallen onder mijn ogen en ik heb vandaag een sollicitatiegesprek.’ ‘Als ik er zo uitzie, zal ik vast niet aangenomen worden.’ Twee voorbeelden van overhaaste conclusies die nergens voor nodig zijn. Iedereen heeft wel eens wallen, niemand is perfect. Focus je op het gesprek, trek leuke kleding aan, maak je mooi op en ga er met een positieve instelling heen. Je brengt de positiviteit en de lust voor deze baan over naar deze persoon. Wees jezelf en je ziet wel hoe het loopt. En wedden dat tijdens het gesprek de wallen niet zijn opgevallen, alleen je leuke persoonlijkheid!
2. Stop met ‘zou moeten’ denken
Zet jezelf of anderen niet onder druk met verplichtingen of andere strenge eisen, zoals: ‘Ik moet acht uur slapen, anders kan ik de volgende dag niet aan.’ Je ligt in bed en denkt continu dat je nu moet slapen, omdat je anders niet aan de acht uur komt en morgen niet goed kunt functioneren. Je slaapt iets minder, maar dat hoeft niet te betekenen dat je hierdoor minder fit bent. Pak de slaap die je nog wel kunt pakken en morgen ben je weer fit!
3. Stop met letten en focussen op de negatieve dingen
Je ziet hierdoor de positieve dingen over het hoofd. Probeer bij iedere gebeurtenis te kijken naar wat wel goed ging, wat je wel prettig vond. Dan vallen de negatieve dingen ook minder op.