In een samenleving waarin alles sneller, mooier en beter moet, kunnen we een hoop stress ervaren. Faalangst komt dan al gauw om de hoek kijken. Hoe dagen we onszelf toch uit om nieuwe dingen te blijven proberen? De methode van Kaizen kan je hierbij helpen.
Angst is niets meer dan een reactie van je lichaam op gevaar. We signaleren gevaar in onze omgeving en maken adrenaline aan. Dit hormoon stelt ons in staat in actie te komen. We kunnen vechten, vluchten of bevriezen. Hoewel deze angst voor gevaar vroeger als oermensen heel handig was, is het minder nuttig als we een nieuwe uitdaging aangaan. We verkeren immers niet in een levensbedreigende situatie, al kan dit wel zo voelen.
Zo omzeil je stress en faalangst
Wanneer we iets nieuws proberen, speelt angst al snel op. Als we afwijken van onze routines, activeren we namelijk een gedeelte in ons brein: de amygdala. Dit deel van je brein maakt je bewust van eventuele gevaren en reageert met een vecht- of vluchtreactie. Dat maakt dat we geneigd zijn om goede voornemens die afwijken van onze routines, niet lang vol te houden. Met grote veranderingen triggeren we dit stuk van ons brein. De amygdala denkt gevaar te signaleren en veroorzaakt een angstig gevoel. ‘Wegrennen!’, is de boodschap die je vervolgens krijgt. Wanneer de wilskracht die we eerst ervoeren door deze angst ondergesneeuwd wordt, verdwijnen ook onze goede, nieuwe gewoonten en opgestelde doelen als sneeuw voor de zon. De kunst is dus om de amygdala niet wakker te schudden, maar op slaapstand te houden.
Methode van Kaizen tegen faalangst: Hoe je dat doet? Simpel. Door héle kleine stappen te zetten. Zó klein dat je amygdala ze nauwelijks signaleert. Het systeem wordt op deze manier niet geactiveerd en angst blijft uit. Met kleine stappen komen we zo dichterbij ons doel. Weliswaar langzamer dan we willen, maar sneller dan wanneer we onhaalbare doelen stellen en deze naar verloop van tijd sneuvelen.
Hoe zet je kleine stappen?
Maak de stappen zo klein dat ze je nauwelijks moeite kosten. Wil je meer sporten? Neem jezelf voor om vijf minuten per dag oefeningen te doen. Wil je voor jezelf leren opkomen? Visualiseer dan eerst iedere dag dat je ‘nee’ zegt tegen je collega. Wil je een nieuwe taal leren spreken? Oefen dan iedere dag drie nieuwe woordjes. Wil je eerder opstaan in de ochtend? Doe dat dan iedere dag één minuut eerder.
Beloon jezelf voor elke kleine stap: Door kleine stappen te zetten die onze amygdala niet opvalt, omzeilen we onze angst en behalen we sneller ons doel. Vraag jezelf af: welke kleine stap kan ik vandaag nog zetten om dichterbij mijn doel te komen? Extra effectief: geef jezelf voor iedere kleine stap een kleine beloning. Op deze manier trigger je je brein nóg meer om dit goede voornemen vol te houden. Oefen bijvoorbeeld met deze goede voornemens die je makkelijk in je dat kunt integreren.
Van groot naar klein
Inspiratie nodig? Neem het volgende voorbeeld: push jezelf niet direct om met je baas in gesprek te gaan om loonsverhoging te eisen wanneer je dit eng vindt, maar bel iedere dag een vriend of kennis op om de volgende zin uit te spreken: “Hallo <naam van je baas>, ik zou graag samen in gesprek gaan over de hoogte van mijn loon.” Na een week formuleer je punten die volgens jou beargumenteren dat jij een hoger loont verdient. De week daarna spreek je deze punten iedere dag hardop uit. De week daarop visualiseer je iedere dag vijf minuten lang dat je dit gesprek voert en dat het succesvol verloopt. En tot slot bedenk je wat je doet als je baas niet zo enthousiast reageert op je voorstel. De kans dat je met meer zelfvertrouwen en minder angst het gesprek instapt, is op deze manier groter.
Wil je meer weten over deze methode? Het boek ‘De kunst van Kaizen’ legt je haarfijn uit hoe het werkt. Via deze link luister je dit boek 30 dagen gratis via Storytel.
Anti faalangsttips
Besef dat iedereen fouten maakt: We kunnen falen niet voorkomen. Jammer, maar helaas. Maar niet getreurd: iedereen maakt fouten. Natuurlijk is het op dat moment niet prettig dat iets niet gaat zoals je had gehoopt. Maar bekijk het positief: misschien levert deze teleurstelling weer een nieuwe kans op.
Falen kun je leren: Hoe vaker je faalt, hoe makkelijker het wordt. Een goede oefening: probeer eens iets te doen met als doel om te falen. Probeer elke week iets nieuws met als doel om te falen. Doordat je verwachtingen aan te passen is het falen minder pijnlijk. Je zult merken dat falen zo ook in ‘echte’ situaties makkelijker wordt. En wie weet heb je ook een aantal keer een onverwacht succes.
Stap in je groeimindset: Zonder te falen kunnen we niet leren. Als alles van een leien dakje gaat is er geen ruimte voor groei. Zie het falen als een feedbackmoment. En onthoudt: er zijn altijd meerdere manieren om ergens te komen.
Visualiseer: Bedenk je wat het allerergste is dat er kan gebeuren. Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Wat er ook kan gebeuren, je komt hier doorheen. Vergelijk dit met de best mogelijke uitkomst. Geef je de kans op de beste uitkomst op vanwege het risico op de ergste uitkomst?
Leren omgaan met stress; het zou volgens ons een vak op school moeten zijn. Omdat dit niet zo is, geeft Gezondnu er les in. Haal eerst diep adem en lees dan de artikelen uit deze rubriek, zodat we samen manieren vinden om stress te verminderen of er minstens beter mee om te gaan.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.