Kerst is niet voor iedereen een fijne tijd. Sommige mensen missen een dierbare, zijn ziek of maken een andere verdrietige situatie mee. Je moet misschien een drempel over hem of haar een kerstkaartje te sturen, maar juist dat ene kaartje kan iemand enorm waarderen. Omdat het best lastig kan zijn om zo’n kerstkaart te schrijven, helpen wij je een handje.
Het is niet gemakkelijk om de juiste woorden op een kerstkaartje te schrijven, want ‘de beste wensen’ of ‘gelukkig nieuwjaar’ kunnen extra pijnlijk zijn. Maar wat kun je dan wel op een kerstkaart zetten voor wie het geen ‘fijne kerst’ of een ‘gelukkig nieuwjaar’ wordt? Wij helpen je graag op weg!
Stap 1: Welke kerstkaart kies je?
Glitterende plaatjes van kerstmannen, uitbundige rendieren en bergen met verpakte cadeautjes. Kerstkaarten zijn vaak erg vrolijk en kleurrijk. Dat is natuurlijk een feest om te ontvangen als je in de kerstsfeer bent. Maar – hoe lief het ook bedoelt is – iemand in rouw of in een andere vervelende situatie, zit hier niet altijd op te wachten. Kies liever voor een neutrale kerstkaart zonder al teveel tierelantijntjes, zoals een kaart met een mooie quote of een besneeuwd landschap.
Natuurlijk kan het per persoon verschillen wat voor kerstkaart je opstuurt. Gaat het bijvoorbeeld om een goede vriend of vriendin die juist heel blij wordt van vrolijke kleurtjes of grappige afbeeldingen, dan kun je juist wél kiezen voor een kerstkaart met een leuke opdruk die bij hem of haar past.
Stap 2: Wat zet je op de kerstkaart?
Dan komt nu het lastigste gedeelte: de inhoud van een kerstkaart. Een kerst- of nieuwjaarswens aan iemand uitbrengen die (in hetzelfde jaar) een dierbare heeft verloren of een heftige diagnose heeft gekregen, is niet gemakkelijk. Je wilt diegene natuurlijk al het goeds toewensen, maar tegelijkertijd wil je het ook niet te ‘feestelijk’ maken en je medeleven tonen in deze moeilijke tijd. Deze voorbeeldteksten helpen je een beetje op weg:
- Ik weet niet zo goed wat ik moet zeggen, maar weet dat ik aan je denk deze dagen.
- Voor jou een extra warme knuffel van ons.
- Ik wens je veel sterkte tijdens de feestdagen en een rustig en gezond nieuwjaar.
- Heel veel sterkte, liefde, kusjes en kerstknuffels deze dagen!
- Wij branden deze kerst een extra kaarsje voor (naam overledene) en we denken aan je.
Do’s en don’ts
1. Schrijf een tekst vanuit je hart
Veel mensen zijn bang om clichés te gebruiken, maar zinnen als ‘Ik denk aan je’ of ‘Sterkte in deze moeilijke tijden’ doen soms veel meer met iemand dan je zou denken. Tip: Wees niet bang om op te schrijven wat je denkt en wat je hebt bedacht. De ontvanger zal je oprechtheid waarderen en zal merken dat je meeleeft.
2. Noem de naam van de overledene en erken het verdriet
Heeft de persoon voor wie je schrijft onlangs een dierbare verloren? Probeer de naam van de overledene te noemen in de kerstkaart. Zo maak je de kaart persoonlijker. Daarnaast biedt je ook steun door het verdriet te erkennen. De feestdagen gaan er dit jaar voor hem of haar anders uitzien dan de voorgaande jaren. Hiermee geef je de ontvanger de ruimte om verdriet hebben.
3. Vermijd bepaalde teksten
Clichés zijn niet verkeerd, maar toch is het goed om rekening te houden om bepaalde uitspraken niet te gebruiken. Typische voorbeelden hiervan zijn: ‘Je moet het een plekje geven’ of ‘Het komt wel weer goed, geef het de tijd’. Je geeft iemand hiermee het gevoel dat hij of zij niet meer mag rouwen of verdriet mag hebben om de situatie. Het komt uit een goed hart, maar het is beter om dit soort teksten te vermijden.
4. Schrijf over een herinnering
Heb je leuke herinneringen samen met een iemand die is overleden? Schrijf het vooral op! Uitvaartzorg RememberMe zegt hierover: ”Benoem bijvoorbeeld die leuke (kerst)anekdote die echt niet mag ontbreken op de kaart. Of schrijf iets over dat heerlijke gerecht dat hij of zij altijd maakte op Eerste Kerstdag. Als je nog een leuke foto hebt van jullie samen (bijvoorbeeld die foto waarop jullie die gekke kerstmutsen dragen), kun je deze ook in de kaart meesturen. Wie weet tover je hiermee wel een glimlach op het gezicht van de ontvanger.”
5. Geef niet alleen aandacht tijdens kerst
Een steunbetuiging met kerst is liefdevol, maar het is belangrijk om de de rest van het jaar aandacht te geven aan de persoon in kwestie. Geef daarom in je kerstkaart aan dat je ook in het nieuwe jaar voor hem of haar klaarstaat. Wonen jullie niet zo dicht bij elkaar om bijvoorbeeld een keer af te spreken? Zorg er dan voor dat je door het jaar heen af en toe ook een kaartje stuurt.
6. De ontvanger waardeert je aandacht!
Een kerstkaart schrijven voor wie het dit jaar geen ‘fijne kerst’ wordt of een ‘gelukkig nieuwjaar’ is lastig, maar hopelijk heb je met deze tips iets meer handvatten om een kaart te sturen. En onthoud: de ontvanger waardeert je aandacht enorm. Met jouw kerstkaart wordt die donkere tijd namelijk toch iets lichter.
Meer gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.