Eet je geen eieren, zuivel- of dierlijke producten, dan hebben wij wat lekkere inspiratie voor je! Met vegan ontbijtjes kun je tegenwoordig eindeloos variëren. Van plantaardige pannenkoekjes tot een heus havermouttaartje en van een supersmoothie tot onweerstaanbare notenkoek. Wij tippen je vier ontbijtrecepten die het maken meer dan waard zijn.
De ontbijttafel bestaat al lang niet meer alleen uit brood, kaas en melk. We bouwen salades, mixen fruit en groente en roeren in de havermoutpap. Lekker, gezond, gevarieerd. Daarnaast variëren steeds meer Nederlanders tussen zuivel en plantaardige producten. Niet gek, want het is niet alleen lekker, het heeft ook nog eens veel voordelen.
Gezond en goed begin van de dag
Voor alle maaltijden kun je tegenwoordig plantaardige alternatieven vinden, maar zéker voor het ontbijt. Met de nieuwe drinks van Campina Plantaardig zorg jij in een handomdraai voor een lekkere en gezonde start van de dag. Zowel Campina Sojadrink, Haverdrink en Barista Haver bevatten calcium, vitamine B2, B12 en D. Calcium draagt bij aan het behoud van sterke botten en tanden, vitamines B2 en B12 helpen om energie uit je voeding te halen en vitamine D draagt bij aan de werking van je immuunsysteem.
4x lekker en plantaardig ontbijten
Klinkt goed, maar wat maak je dan met deze plantaardige drinks? Wij tippen je vier heerlijke ontbijtrecepten die je binnen no-time op tafel tovert. Op deze manier wordt het steeds makkelijker om lekkere, gezonde én bewuste eetkeuzes te maken.
1. Ontbijtsmoothie met appel
Start je dag met een smoothie die smaakt naar.. appeltaart! Een gezond, voedzaam én plantaardig ontbijtje. Ook ideaal voor onderweg:
Dit heb je nodig: 250 ml Campina Plantaardige Haverdrink / 1 appel / 1 banaan / 2 el havervlokken / 4 dadels / 1 tl kaneel
Aan de slag: Snijd de banaan, appel en dadels in stukjes. Voeg de Campina Plantaardige Haverdrink, banaan, appel, dadels, havermout en kaneel toe in de blender en mix het tot een smoothie. Giet het geheel in twee glazen en strooi hier eventueel nog wat kaneel over. Genieten!
Tip! Gebruik de Campina Barista niet alleen voor je heerlijke havercappuccino, maar ook om je smoothie extra stevigheid te geven. Schuim de gekoelde haverdrink op zoals je gewend bent tot maximaal 60 graden en blend het daarna samen met de ingrediënten in plaats van de Campina Plantaardige Haverdrink. Een lekkere en leuke twist aan je ontbijtsmoothie!
2. Heerlijk havermouttaartje
Een taartje als ontbijt, wie wil dat nu niet? Ook ideaal: dit ontbijtje kun je prima de avond te voren maken. Je schuift het de volgende ochtend gewoon in de oven. Handig voor als je iets te laat uit bed bent gerold.
Dit heb je nodig voor één havermouttaartje: 2 el havervlokken / 4 el havermout / 2 el amandelmeel (of boekweitmeel) / snufje zout / 1/4 tl bakpoeder / 75 ml Campina Plantaardige Haverdrink / 1 el ahornsiroop / een handje blauwe bessen
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de havervlokken, havermout, het amandelmeel en het zout in een mengkom. Voeg vervolgens de amandelmelk en de ahornsiroop toe. Meng dit goed door en laat het mengsel daarna even staan. Voeg vlak voordat het havermout ontbijtje de oven in gaat de bakpoeder toe. Roer nog even goed door en roer daarna voorzichtig de blauwe bessen erdoor. Giet het mengsel in een klein taartvormpje en zet deze in de oven. Bak in 20-25 minuten je havermouttaartje goudbruin en je hebt een feestelijk ontbijt.
3. Volkoren notenkoek
Deze veganistische ontbijtkoek met verschillende noten is ideaal als ontbijt on-the-go. Maak deze notenkoek een avond van tevoren en je hebt ‘s ochtends een goede, gezonde start van de dag.
Dit heb je nodig: 225 gr pitloze dadels / 3 el ahornsiroop / 250 ml Campina Plantaarde Sojadrink / 2 el appelciderazijn / 300 gr volkorenmeel / 1 tl bakpoeder / 1 el gemalen kaneel / 1 tl gemalen kruidnagel / 200 gr ongebrande notenmix
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 170 graden. Voeg de dadels samen met de ahornsiroop, Campina Plantaardige Sojadrink en appelazijn in de keukenmachine. Maal tot een glad mengsel. Zeef het meel boven een kom, voeg de bakpoeder en specerijen toe. Voeg de dadelpuree en 175 g noten toe. Meng tot beslag. Bekleed de cakevorm met bakpapier en schep het beslag erin. Verdeel de rest van de noten erover en bak de koek in 40-45 minuten in het midden van de oven gaar. Test na 40 minuten op gaarheid door er een satéprikker in te steken. Komt deze er schoon uit, dan is de koek gaar. Neem uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
4. Bananenpannenkoekjes met havermout
Vier het weekend met deze voedzame bananenpannenkoekjes. Gemaakt in een handomdraai, lekker én gezond voor de vegans onder ons, maar ook fijn voor mensen met een lactose-allergie:
Dit heb je nodig: 1 rijpe bananen / 50 gr boekweitmeel / 50 gr havermout / 50 ml Campina Plantaardig Haverdrink / 1 tl bakpoeder / een snufje zout / kokosolie om in te bakken
Aan de slag: Prak de banaan, voeg alle ingrediënten bij elkaar en mix het geheel tot een glad beslag in je keukenmachine of blender. Verhit de kokosolie in de koekenpan en bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Draai je pannenkoekje pas om als de bovenkant ‘droog’ is. Ook lekker: beleg jouw bananenpannenkoekjes met jouw favoriete toppings. Vers fruit, ahornsiroop, kokosrasp of een snuf kaneel.
Trek gekregen?
Ook ontbijten met de drinks van Campina Plantaardig? De producten zijn te koop bij de meeste supermarkten. Meer over de plantaardige drinks lees je hier.
Dit artikel is in samenwerking met Campina tot stand gekomen.