Alles valt en staat met gezonde hersenen. Door te sporten, alcohol te skippen en je hersenen zoveel mogelijk te blijven prikkelen, kun je je brein zo gezond mogelijk houden. Maar wat moet je daarvoor precies eten? Dit zijn de belangrijkste voedingsadviezen voor je hersenen.
Je hersenen maken jou tot wie je bent. Ze zorgen dat je kunt nadenken, herinneringen hebt, plannen kunt maken, zin krijgt om te vrijen, moet huilen om een zielige film en ga zo maar door. Ondertussen regelen ze door de aanmaak van hormonen tal van processen in je lijf, zoals je ademhaling, je hartslag, je stemming en je stofwisseling. Gaat er iets mis in onze hersenen, dan heeft dat grote impact. We worden bijvoorbeeld vergeetachtig, depressief of kunnen ons slecht concentreren. Het goede nieuws: met voeding heb je veel invloed op de gezondheid van je hersenen. Nog meer goed nieuws: door al het onderzoek dat de afgelopen jaren is gedaan, weten we steeds beter wat we wel en niet moeten eten om ons brein tegen hersenziekte te beschermen. We delen de drie belangrijke voedingsadviezen voor je hersenen.
1. Skip de snelle koolhydraten
Ons westerse eetpatroon bevat te veel suikers en ‘snelle’ koolhydraten. Denk aan koekjes, snoep, frisdrank, pasta en witte rijst. Dit zijn producten die veel suiker bevatten en juist heel weinig vezels. Deze combinatie zorgt voor een snelle stijging in je bloedsuiker. En dat is niet goed voor je hersenen. Als reactie maakt ons lichaam het hormoon insuline aan, wat zorgt voor het dalen van de bloedsuiker. Als je dit soort producten vaak eet, schommelt je bloedsuikerspiegel steeds van hoog naar laag. Deze schommelingen belemmeren de hersenwerking en hebben invloed op je geheugen, je stemming en leervermogen. Kies dus liever voor vezelrijke producten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Eet je wel ‘snelle’ koolhydraten, combineer ze dan met vezelrijke producten, zoals groenten, noten of zaden. Zo voorkom je dat de koolhydraten een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
2. Experimenteer met kruiden
Een te hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar, ook voor je hersenen. Doordat de druk in de bloedvaten constant te hoog is, loop je een groter risico op een hersenberoerte. Daarnaast vergroot een hoge bloeddruk ook de kans op dementie. Ga als het even kan altijd voor pure producten, experimenteer met verschillende kruiden en strooi zo min mogelijk met de zoutpot. Schotel jezelf ook minder bewerkt voedsel voor – dag koekjes, chips, snacks, maaltijdmixen en fastfood! En eet je noten? Kruid ze dan eens lekker met bijvoorbeeld paprika- of kerriepoeder in plaats van zout.
3. Eet meer vette vis
Als er iets belangrijk is om je bloedvaten soepel te houden, zijn het wel gezonde vetten. Als je te weinig omega 3-vetzuren binnenkrijgt, kan dat leiden tot cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of een verminderde concentratie. Eet daarom minder vaak vlees (want: rijk aan verzadigd vet) en eet meerdere keren per week vette vis, zoals haring, makreel en zalm. Vis is een belangrijke bron van omega 3-vetzuren. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen ervoor dat zenuwcellen in de hersenen goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Eet je liever geen vis? Omega 3-vetzuren zitten ook in plantaardige oliën, vooral lijnzaadolie, en een klein beetje in groene bladgroenten.