Zeg je Oud en Nieuw, dan zeg je.. oliebollen! Dé snack van de jaarwisseling. Niet alleen een populaire hap om het nieuwe jaar mee in te luiden, maar ook nog eens een hele vette. Liever een gezonde bol? Deze oliebollenvervangers zijn superlekker, feestelijk en een tikkeltje gezonder.
1. Kwarkbollen met blauwe bes
De luchtige kwarkbol is een ideale vervanger voor de calorierijke oliebol. Kwarkbollen zijn gezonder en je kunt er met gemakt eentje eten als ontbijt. Win-win!
Dit heb je nodig: 2 eieren – 1 tl vanille extract – 1 el olijfolie – 250 gr magere (vanille)kwark – 250 gr bloem – 2 tl bakpoeder – snufje zout – 75 gr blauwe bessen – rasp van 1/2 citroen
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Klop de eieren schuimig met het vanille extract en klop daarna de olie en kwark erdoor. Zeef de bloem, bakpoeder en zout erboven en roer door elkaar met de blauwe bessen en citroenrasp. Maak met twee lepels of een ijsboltang twaalf bolletjes van het beslag en verdeel deze over het bakpapier. Schuif het bakblik in de oven en bak 20 minuten totdat ze goudbruin zijn. Laat de kwarkbollen afkoelen tot lauw en eet er dan gelijk maar eentje op. Bewaar de andere kwarkbollen in een luchtdichte verpakking.
2. Gezonde oliebol
De geliefde nieuwjaarsnack hoeft natuurlijk niet supervet te zijn. Met deze gezonde oliebollen uit de oven kun je op oudejaarsavond toch genieten, zonder dat je meteen een bom van suiker en vet naar binnen werkt.
Dit heb je nodig: 200 gram havermeel – 150 gram kwark – 50 gram krenten – 4 eetlepel kokosmeel – 8 gram gist – 2 theelepel zeezout – 4 eieren – 20 gram kokosbloesemsuiker – 1 eetlepel kokosolie
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak een bakje met warm water en wel de krenten tien minuten. Laat ondertussen de kokosolie smelten in een pannetje op laag vuur. Meng de kwark, het kokosmeel, de eieren en het gist door elkaar. Voeg vervolgens het havermeel en de krenten toe. Mix het geheel tot een glad beslag. Gebruik twee lepels of een ijsschep om bollen van het beslag te maken en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de oliebollen ongeveer een half uur in de oven tot ze goudbruin zijn. In plaats van poedersuiker kun je de oliebollen bestrooien met wat kokosbloesemsuiker voor een extra zoete bite en je hebt een heerlijke, gezonde oliebol.
3. Chocolade kokosbollen
Goede voornemens om in het nieuwe jaar gezonder te eten? Start op oudejaarsavond met de kokosbollen van Uit Paulines Keuken. Deze kun je zonder schuldgevoel eten, want naast lekker zijn ze ook nog eens gezond. Geen fan van banaan? Dan kun je ook honing of agavesiroop gebruiken.
Dit heb je nodig: 1,5 rijpe banaan – 3 eiwitten – 1,5 eetlepel cacao – 150 gram kokosrasp – 40 gram pure chocolade – snufje zout
Aan de slag: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Zorg dat de banaan goed rijp is en prak ‘m tot een egaal papje. Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Spatel hier de bananenpuree, cacao, kokosrasp en wat zout doorheen. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak mooie bollen met een ijsschep of twee lepels en leg ze op de bakplaat. Bak de chocolade kokosbollen in een kwartier mooi bruin en laat ze op de bakplaat afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie. Strooi nog wat gesmolten chocolade over de kokosbollen en ze zijn klaar.
4. Italiaanse kaasbollen
Houd je liever van hartig? Ook dan zijn er leuke alternatieven voor oliebollenvervangers. De Italiaanse kaasbol is superlekker, gezond en feestelijk!
Dit heb je nodig: 250 gram tarwebloem -300 milliliter magere kwark – 75 gram geraspte kaas – 2 eieren – 5 gram bakpoeder – 2 gram peper – 2 gram gedroogde oregano – 2 gram gedroogde basilicum – snufje zout
Aan de slag: Verwarm je oven voor op 190 graden Celsius. Voor het lekkerste resultaat zorg je dat alles op kamertemperatuur is. Pak een mengkom en doe daar alle droge ingrediënten in en meng dit goed door elkaar. Voeg vervolgens de kwark, geraspte kaas en eieren toe. Mix het geheel met spatel net zo lang tot het een mooi beslag wordt. Hou twee lepels geraspte kaas over voor de garnering. Leg een velletje bakpapier op de bakplaat. Verdeel het beslag en maak er met behulp van een ijsschep of twee lepels mooie bollen van. Bak de bollen in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin. Et voila!
Op zoek naar alternatieven voor vuurwerk? Check hier onze tips!
Meer gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.