Een kijkje in het zuivelschap staat tegenwoordig gelijk aan een spijkerbroek kopen. De keuze is reuze: kies je voor Grieks, Bulgaars of gewoon? En wat is yomio? Voor iedereen die het overzicht is verloren of eens wil experimenteren met verschillende soorten yoghurt: lees deze yoghurt-handleiding.
We starten bij het begin, wel zo makkelijk. Er zijn twee groepen yoghurt: roeryoghurt en standyoghurt. De eerste soort yoghurt rijpt in een grote tank en wordt glad geroerd voordat het in de verpakking wordt gedaan. Standyoghurt rijpt niet in tanks, maar in de verpakking. Hierdoor is het vaak wat dikker en vlokkiger. Simpel, toch? Maar we zijn er nog niet…
Geheim 1: Er zijn 10 soorten yoghurt
Griekse yoghurt maak je door vocht weg te zeven. Hetzelfde principe als hangop, maar dan in mindere mate. Het is ook ideaal als vervanging van zure room, omdat het niet gaat schiften bij het opwarmen. Deze yoghurt bevat veel eiwitten.
Turkse yoghurt lijkt op Griekse yoghurt. Er bestaan dunnere, vloeibare varianten en dikkere.
Bulgaarse yoghurt maak je echt anders. Je dikt de melk in voordat je er yoghurt van maakt. Daarna voegt de fabrikant melkpoeder toe.
Acidophilus is eigenlijk een ietwat zure melkdrank. Als vervanger voor melk, karnemelk of andere drinkyoghurt. Acidophilus zuur je aan met speciale culturen die het product lobbig en mildzuur maken.
Yomio is bereid als yoghurt, maar er zijn andere bacteriën aan toegevoegd dan aan gewone yoghurt. Dit zorgt voor een zacht-zure smaak. Yomio, ook wel milde yoghurt genoemd, is licht verteerbaar.
Geitenyoghurt is niet alleen lekker, maar ook perfect als je wat minder koemelk-producten wilt eten en drinken. Hoewel geitenyoghurt ook lactose bevat, kunnen sommige mensen met een lactose-intolerantie wel tegen geitenyoghurt. Waarschijnlijk komt dat door de betere verteerbaarheid van geitenmelk.
Schapenyoghurt bevat veel eiwit. De textuur van deze soort yoghurt is vergelijkbaar met kwark en de smaak is zoetig.
Hangop is een typisch Hollands nagerecht. Hangop is yoghurt dat je op een kaasdoek giet. Het vocht lekt door de doek heen. Wat overblijft, heet hangop. Het lijkt op Griekse yoghurt, maar bij hangop is de basis dus gewoon yoghurt. Ook is het nog een stuk dikker en minder romig.
Kwark is geen yoghurt, maar staat in het zuivelschap wel vlakbij de yoghurt en wordt daarom vaak als een ‘yoghurt’-variant gezien. Kwark is eigenlijk verse kaas. Om kwark te maken zuur je melk 24 uur lang aan met melkbacteriën. Hieraan voeg je stremsel toe. Na de 24 uur verzuring snijd je het laat je het uitlekken in een zak.
Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank die veel wegheeft van yoghurt. Over deze verfrissende melkdrank en haar gezondheidsvoordelen schreven we al eerder een artikel.
Geheim 2: De productie van yoghurt begint met bacteriën
De productie van gewone yoghurt is als volgt: allereerst voeg je aan melk twee bacteriesoorten toe. Beide eten melksuiker op en scheiden melkzuur uit. Melkzuur is … zuur. Deze zuurgraad van de yoghurt zorgt ervoor dat de meeste bacteriën geen kans krijgen en dat is ook de reden dat yoghurt langer houdbaar is dan melk.
Geheim 3: Yoghurt is lang houdbaar
Yoghurt is behoorlijk zuur en heeft een gefermenteerd karakter. Hierdoor kunnen alleen schimmels groeien in een open pak. De Consumentenbond onderzocht zestig soorten yoghurt. De conclusie: yoghurt is door de lage pH-waarde tot een maand (!) na de uiterste houdbaarheidsdatum nog veilig én smakelijk te consumeren. Het blijft langer lekker als je het voor gebruik even schudt, zodat het waterige laagje zich weer mengt met de rest. Toch zal de yoghurt wel een wat bittere smaak hebben. Een kleine kanttekening: de houdbaarheidsdatum van yoghurt is zo strikt, omdat elk individueel aspect van yoghurt aan strenge kwaliteitseisen moet voldoen.
Geheim 4: Melkzuur heeft verschillende vormen
Melkzuur heeft verschillende vormen. Yomio bestaat (vooral) uit rechtsdraaiend melkzuur, terwijl gewone yoghurt bestaat uit links- en rechtsdraaiend melkzuur. Deze draaiing zegt iets de structuur van de melkzuurmolecule. Dit is te vergelijken met het verschil tussen je linker- en je rechterhand. Of er rechtsdraaiend of linksdraaiend melkzuur wordt aangemaakt, hangt af van de bacteriesoort die wordt gebruikt. Rechtsdraaiend melkzuur zou overigens lichter verteerbaar zijn, omdat dit soort van nature voor komt in ons lichaam.
Geheim 5: Mager of vol?
Wat kies jij: magere of volle yoghurt? Veel mensen kiezen mager, omdat het een lager vetpercentage heeft. Maar de natuurlijke vetten in yoghurt zijn geen dikmakers, ze zijn juist gezond. In volle yoghurt zit overigens ‘maar’ drie procent vet en in magere yoghurt maximaal 0,5 procent. Beide niet veel, toch? Ook moet er het één en ander gebeuren voordat magere yoghurt ontstaat. Ofwel, het product is meer bewerkt. Hierdoor zijn goede stoffen als vitaminen en mineralen er deels uitgehaald. Plus: aan yoghurt met nul procent vet (en aan yoghurt met een smaakje) wordt soms suiker toegevoegd. Zonde. Kijk dus goed op de ingrediëntenlijst en maak voor jezelf de keuze: welke soort yoghurt wordt het vandaag?
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.