Veganistische recepten liggen voor het oprapen. Maar soms heb je zin in een gerecht dat iedereen wel eens op tafel heeft staan. Pizza, pannenkoeken, stamppot.. Jammie! Hoe geef je een plantaardige twist aan populaire gerechten? We geven tips.
1. Veganistische pizza
De lekkerste pizza’s haal je niet bij de afhaal, die maak je zelf. Ook een veganistische versie. Zes tips om een betere plantaardige pizza te bouwen (die je waarschijnlijk niet wilt delen):
Een eigen pizzabodem is het aller-allerlekkerste: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd een zoete aardappel in stukken en doe in een keukenmachine. Voeg 150 gram havermout toe, een scheutje olijfolie en een handje peterselie. Blend tot een deeg. Leg bakpapier op je bakplaat en rol het deeg erop uit. Doe de bodem in de oven voor twintig tot dertig minuten. Draai de bodem om en strijk met een kwastje de onderkant in met olijfolie. Houd je van krokant? Doe de pizza nog 5 minuten terug in de oven. Voeg daarna toppings toe en laat nog 5 tot 10 minuten bakken in de oven.
Gezonde tomatensaus: Een supersnelle tomatensaus maak je met een blikje tomatenpuree, Italiaanse kruiden en wat geperste knoflook.
Kaasvervangers: Geen mozzarella of gorgonzola – wat nu? Edelgistvlokken zijn heerlijk op je pizza en smaken naar parmezaanse kaas. Je kunt ze ook gebruiken om een vegan pesto te maken; meng dan basilicum, knoflook, citroen, olijfolie, edelgistvlokken, pijnboompitten, peper en zout. Je kunt ook zelf veganistische blauwe kaas maken.
Zelfgemaakte kaassaus: Kaassaus kun je maken door cashewnoten te weken en in een blender te stoppen. Meng met knoflook, edelgist, citroensap, water, peper en zout.
Maak tofu-feta: snijd zo’n 325 gram tofu in blokjes en laat ze marineren in 4 eetlepels olijfolie, 3 eetlepels citroensap, 4 teentjes knoflook, 2 theelepels oregano, 2-3 theelepels zeezout en een halve theelepel paprikapoeder.
2. Veganistische pannenkoek
Lekker als ontbijt of bij het avondeten; pannenkoeken gaan er altijd in! Vier tips voor een plantaardige pannenkoek:
Plantaardige melk: In plaats van gewone melk, kun je amandel-, rijst- of sojadrink gebruiken. Deze dranken zijn van zichzelf een beetje zoetig. Laat het beslag dertig minuten staan. Is het te dik, dan kun je het verdunnen met een beetje water. Benieuwd welke plantaardige melk je het beste kunt kiezen? Hier vertellen wij je er alles over.
Ontbijtpannenkoeken: Maak je een pannenkoeken-ontbijt? Ga voor kokosolie. Staat het voor een avond op het menu, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor olijf- of zonnebloemolie of plantaardige bakmargarine.
Ei-vervangers: Eieren, die horen niet thuis in een veganistische pannenkoek. Geen probleem: je kunt banaan en baking soda gebruiken of appelazijn. Dit maakt het deeg luchtig en een beetje ‘fluffy’. Of laat ze helemaal achterwege: ook met alleen meel, zout en plantaardige melk kun je pannenkoeken maken.
Eiwitrijk beslag: Een deel van het tarwebloem kun je vervangen door kikkererwtenmeel. Dit zorgt voor een eiwitrijker beslag en geeft de pannenkoeken een subtiele gele kleur. Je kunt dan in plaats van plantaardige melk water gebruiken.
Goed belegde pannenkoek: Een pannenkoek, daar hoort beleg op. Fruit doet het altijd goed. Of meng plantaardige yoghurt, banaan en een zoetmiddel zoals rijststroop of ahornsiroop. Prak dit met een vork tot een mengsel en je hebt een heerlijke topping.
3. Veganistische omelet
Een vegan omelet lijkt stiekem op een pannenkoek, maar dan wat dikker en zachter. We geven je twee simpele basisrecepten, die je daarna kunt opleuken door groenten en kruiden toe te voegen:
Tofu-omelet: Mix de volgende ingrediënten in een blender of met een staafmixer: 200 gram zijden tofu, 50 gram kikkererwtenmeel, 1 eetlepel edelgistvlokken, 1 eetlepel maïzena, ¼ theelepel kurkuma, 1 theelepel kala namak en extra kruiden naar smaak. Verwarm olijfolie in een pan en giet het beslag erin. Bak vijf minuten aan elke kant.
Omelet van kikkererwten: Meng 120 gram kikkererwtenmeel met 2 tot 3 eetlepels amandelmelk in een kom. Voeg zout, peper en kruiden naar smaak toe. Verhit olijfolie in de pan en bak hier het omelet aan beide kanten bruin en gaar.
4. Veganistische stamppot
Bij een traditionele, Hollandse stamppot horen spekjes of rookworst, en vaak ook nog kaas, melk of boter. Met deze tips tover je de beste veganistische stamppot op tafel, zonder dat je daarvoor allerlei chefkok-skills nodig hebt.
Bij een stamppot hoort jus: Vegan jus maak je zo: pak een koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Snijd de ui in kleine stukjes en voeg deze met een scheut olijfolie en laurierblaadjes toe aan de pan. Bak ze goed donkerbruin aan en giet er dan een scheut water bij. Voeg 2 tot 3 eetlepels bloem toe en roer alles goed door elkaar, zodat je een papje krijgt. Door de bloem een paar minuten mee te bakken, krijgt de jus binding en textuur. Voeg vervolgens steeds een beetje water toe, totdat je de gewenste dikte en hoeveelheid hebt. Daarna kun je ook de sojasaus en een beetje peper en zout toevoegen. Vergeet de laurierblaadjes niet te verwijderen voordat je de stamppot opdient.
Zo vervang je rookworst: Vlees vervang je door een vegetarische vleesvervanger zoals spekjes of bacon. Wat ook kan: gebruik een ander, veganistische smaakmaker. Voeg tofu gemarineerd in tamari toe, ga voor een handje noten, zongedroogde tomaten, edelgistvlokken of kruiden als kerrie en paprikapoeder. Wees creatief!
Luchtige stamppot: Wil je een gladde stamppot? Dan gebruik je vaak melk of boter. Deze ingrediënten kun je vervangen door plantaardige melk of margarine. Een beetje kookvocht is ook voldoende. Of: strooi een beetje bakpoeder over de gekookte en afgegoten aardappelen, voordat je ze gaat stampen. Bakpoeder laat deeg rijzen, maar kan er ook voor zorgen dat je aardappelpuree luchtig wordt.
Stamppot-variatie: Aardappels zijn natuurlijk hartstikke veganistisch en kun je gewoon gebruiken in je stamppot. Zin in variatie? Maak een keer stamppot op basis van zoete aardappel, pastinaak of knolselderij.
5. Plantaardige erwtensoep
Erwtensoep is het perfecte onthaast-recept. Het kost wat tijd, pruttelt heerlijk op het vuur en en het resultaat is een heerlijke, warme soep. Erwten zijn veganistisch, dus zo moeilijk is het niet. Alleen, die befaamde rookworst … Drie tips voor een smakelijke plantaardige erwtensoep:
De kracht van kruiden: De rookachtige smaak kun je krijgen door de soep op smaak te brengen met cayennepeper, zwarte peper en gerookt paprikapoeder. Vooral dat laatste kruid zorgt voor een rooksmaak. Laat de soep nog even pruttelen nadat je alle kruiden hebt toegevoegd.
Gerookte tofu: In plaats van rookworst kun je ook een vegan rookworst of gerookte tofu toevoegen. Bak de blokjes tofu in een koekenpan, zodat ze wat krokanter worden. Je kunt gerookte tofu kopen, of zelf maken. Een meer simpele manier om tofu een rooksmaak te geven is door de blokjes te kruiden met paprikapoeder.
Geheim ingrediënt: Voeg als geheime ingrediënt doperwten toe, zodat de soep extra groen wordt. Je kunt de doperwten pureren of in z’n geheel aan de soep toevoegen voor een extra bite.
Gouden combi: Eet de erwtensoep met roggebrood, zodat je ook voldoende eiwitten binnenkrijgt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels