Een AVG’tje met broccoli kennen we, maar deze groente kun je in nog veel meer gerechten verwerken. Wat dacht je van knapperige broccoliroosjes uit de airfryer of een pasta met broccoliroomsaus. Wij geven je 5x inspiratie om eens anders te koken met broccoli.
Broccoli uit de airfryer
Snijd de broccoli in kleine roosjes en leg ze in een hittebestendig schaaltje. Besprenkel ze met voldoende olijfolie en eventueel kruiden naar keuze. Rooster de broccoli in 8 tot 10 minuten gaar in de airfryer. De knapperige broccoli kun je verwerken in een salade of dippen in een yoghurt-dilledressing. Voor deze dressing met je 5 eetlepels yoghurt met 3 eetlepels citroensap en 2 theelepels gedroogde of verse dille. Nog een snuf peper en zout en je dressing is klaar.
Broccoli-preitaart
Fruit een prei, een portie champignons en een teentje knoflook in een pan. Voeg hier vervolgens zout, peper en cashewnoten aan toe en kook de broccoli. Vet ondertussen de ovenschaal in en bedek deze met bladerdeeg. Maak een mengsel van twee tot drie eieren, paneermeel en een deciliter melk. Voeg hier ook weer zout en peper aan toe naar smaak. Voeg de broccoli toe aan het preimengsel en voeg hier 150 gram brie aan toe. Verdeel het geheel in de ovenschaal en giet hier het eimengsel overheen. Bak de broccoli-preitaart op 150 graden in circa 30 minuten goudbruin.
Pasta met broccoliroomsaus
Breng voor een portie voor 4 personen 300gram pasta aan de kook. Pel en snipper een teentje knoflook. Snijd 400 gram kipfilet in stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak hierin de kipstukjes met de knoflook goudbruin en gaar. Kook de broccoliroosjes in een aparte pan. Giet de broccoli af en voeg een naar smaak een half of een heel bouillonblokje toe. Voeg 200 milliliter kookroom (of een plantaardig alternatief) toe en blend dit met een blender of staafmixer tot een saus. Voeg de saus toe aan de pan met kip en voeg hier ook de pasta aan toe. Top je gerecht af met een portie ongezouten cashewnoten of strooi er wat chilivlokken overheen. Eetsmakelijk!
Broccoli teriyaki
Voeg 150 sojasaus water en dezelfde hoeveelheid water toe aan een pannetje. Rasp een stukje gember en snijd een teentje knoflook fijn en voeg dit samen met 3 eetlepels basterdsuiker en eventueel een scheutje citroensap toe aan het pannetje. Meng twee eetlepels maïzena met een beetje water en voeg dit mengsel ook toe aan het pannetje. Breng het pannetje aan de kook en zet het vuur uit zodra de saus is ingedikt. Giet de teriyaki saus over een portie gekookte broccoli en serveer dit met rijst of noodles en een portie gebakken tofu of kip.
Groene pizzabodem
Maak je pizzabodem voedzamer met broccoli. Als je de roosjes van een broccoli fijn maalt, gaart en het vocht er uitwringt met een theedoek kan je vervolgens het pulp van de broccoli mengen met ei, kaas en kruiden. Dit mengsel vorm je tot een pizzabodem. Alleen nog 20 minuten afbakken op 180 graden en je groenterijke pizza is klaar om gegeten te worden.
Ook interessant: meer receptinspiratie? Deze 4 onverwacht lekkere recepten maak je met bloemkool, zó kook je met asperges en met dit recept maak je zelf supersimpel een gezonde mayonaise.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.