Van het idee ga je waarschijnlijk niet watertanden: een ontbijt met peulvruchten. Maar wist je dat het naast gezond, ook nog eens heel lekker is? Wij geven je zeven manieren om deze vezelbommen te verstoppen in je ontbijt. Een beter begin van de dag is er bijna niet.
‘Waarom zou ik ontbijten met peulvruchten?’, vraag je je misschien af. Beter kun je je afvragen waarom je dit niet zou doen. De voordelen van een maaltijd met witte bonen, linzen en andere peulvruchten liegen er namelijk niet om. Zo bevatten ze de magische combinatie van vezels en eiwitten. Dit maakt dat je na een maaltijd met peulvruchten lang vol zit en minder snel geneigd bent om in de koektrommel te duiken. En dat is nog niet alles: in de vezels in peulvruchten zitten zogenaamde prebiotica die een positief effect hebben op je darmwand en immuunsysteem. Ook de B-vitamines en mineralen in deze groente zijn een pluspunt. Niet voor niets worden peulvruchten vaak als vleesvervanger gebruikt. En wat dacht je van de prijs? Voor een prikkie kun je er zeven dag per week mee ontbijten.
Ontbijten met peulvruchten – 7 manieren
In Engeland eten ze met smaak witte bonen met tomatensaus bij het ontbijt. Gezonder en lekkerder zijn deze ontbijtopties:
1. In een breakfast burrito
In de jaren zeventig is de breakfast burrito ontstaan. Het idee is dat alle kliekjes in een burrito worden gerold zodat je het makkelijk onderweg kunt eten. Duik in je koelkast voor een restje van gisteravond of meal prep de vulling aan het begin van de week. Inspiratie nodig? Denk aan een combinatie van zwarte bonen, zoete aardappel, een hardgekookte ei en een pittige saus.
2. Door een smoothie
Te veel linzen gekookt? Doe ze de volgende dag door je smoothie voor een portie eiwitten en vezels. Omdat ze zo fijn worden gemaald, proef je er niets van.
3. Als shakshuka
Het Israëlische gerecht shakshuka is helemaal ingeburgerd in ons land. Niet gek, want dit recept met eieren, gepelde tomaten en kruiden is smakelijk en tover je zo op tafel. En ook fijn: je kunt makkelijk peulvruchten in dit gerecht verstoppen.
4. Gebakken op brood
Draai geen potje open met witte bonen in tomatensaus, maar breng deze boon zelf op smaak. Witte bonen staan bekend als kameleon omdat ze door de neutrale smaak een meester zijn in het overnemen van andere smaken. Toast een boterham en doe hier een mix van witte bonen, tomaten, ui, knoflook en tijm op.
5. Als pannenkoek
Van kikkererwtenmeel kun je lekkere hartige pannenkoeken maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is kikkererwtenmeel, water en een snufje zout. Handig om op zondag een stapel te bakken en je vriezer ermee te vullen.
6. Als spread
Een boterham met hummus is altijd een goed idee, maar er zijn nog veel meer opties. Wat dacht van je een spread van zwarte bonen, cannellinibonen of doperwten? Varieer je met kruiden en ander smaakmakers dan kun je 1001 verschillende spreads maken.
7. In een omelet
Wil je de dag beginnen met een éxtra eiwitrijk ontbijt, maak dan een omelet. Doe er tomaat, peulvruchten naar keus en een schep cottage cheese in en je zit tjokvol tot de lunch.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.