Een flinke portie aardappelen op voorraad hebben is altijd handig. Van AVG’tje tot bloemkoolschotel en van rösti tot aardappelkroketjes: piepers komen áltijd van pas in de keuken. Totdat ze uitlopers beginnen te krijgen. Want kun je ze dan nog wel veilig eten?
Uitlopers op de aardappelen tref je vast en zeker vaker aan dan je lief is. Deze dunne scheuten groeien uit de aardappelen als ze voor een lange tijd bewaard of wanneer ze bij een te hoge temperatuur worden bewaard.
Wel of niet eten?
Over het algemeen is het veilig om aardappelen met uitlopers op te eten. Mits de aardappelen nog stevig zijn en geen andere plekken heeft die kunnen wijzen op bederf. Denk aan groene plekken, rotte plekken of een vreemde geur. Als het het geval is is het beter om de aardappelen weg te doen. Waar komt de waarschuwing voor aardappelen met uitlopers dan vandaan? De uitlopers zelf bevatten de stof solanine. Dit is een giftige stof die ook in de groene plekken op aardappelen voorkomt. Krijg je teveel van deze stof binnen, dan kun je hier flink beroerd van worden. Denk aan misselijkheid, braken en hoofdpijn. Het ruim wegsnijden van uitlopers (en groene plekken) is dus wel geen goed idee. Toch is het beter om te voorkomen dat je aardappelen uitlopers vormen. Aardappelen met uitlopers zijn vaak wat taaier en bevatten minder vitamines.
Bewaaradvies voor piepers
Aardappelen bewaar je bij voorkeur op een droge, koele en donkere plek. Tussen de 7 en 10 graden Celsius is ideaal voor aardappelen. Denk hierbij aan plekken als een berging, garage of kelder. En ook de afsluiting van licht en zon is van belang. Komt er teveel licht bij de aardappelen? Dan krijgen ze groene plekken.
Bewaar slimmer en verspil minder: Ook andere producten slimmer bewaren en langer vers houden? Deze groente en fruitsoorten bewaar je wel en juist niet in de koelkast.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Pixabay via Pexels