Is het voorjaar, dan breekt ook het seizoen van de asperge weer aan! Wist je dat je deze groente op heel veel creatieve manieren kunt bereiden? Til je kookkunsten naar een hoger niveau en kies eens voor deze verrassende gerechten met deze populaire stengels.
Maak gebruik van het seizoen. Vers uit de grond zijn asperges namelijk het lekkerst en voor je het weet zijn ze weer verdwenen. Nog een reden om ze vaak op het menu te zetten: ze zijn hartstikke gezond. Zo bevatten de stengels vitamine A, C en E. Ook zijn ze rijk aan het aminozuur asparagine. Inspiratie nodig om te koken met de groente? Geven wij je:
5x koken met asperges
1. Luxe asperge-avocado toast
Dit is een luxe draai aan de klassieke avocado-toast! Rooster eerst wat knapperig brood en bedek het met plakjes avocado en gekookte asperges. Top het af met een gepocheerd ei en besprenkel met wat citroensap en chilivlokken voor wat extra pit. Het resultaat? Een heerlijke, romige én knapperige combinatie met lekkere smaken.
2. Gegrilde asperges met balsamico
Gegrilde asperges zijn al heerlijk op zichzelf, maar voeg er een smaakvolle balsamico aan toe en je krijgt échte traktatie! Marineer de asperges in een mengsel van olijfolie, balsamicoazijn, knoflook en verse kruiden naar keuze. Gril ze vervolgens tot ze mooi gekarameliseerd en zacht zijn. Druppel wat extra van het balsamicomengsel op de gegrilde asperges als het tijd is om te serveren. Niet alleen je smaakpapillen, maar het oog wil natuurlijk ook wat.
3. Pasta met aspergepesto
Deze pasta is een smaakbom! Maak eerst een romige pesto door geroosterde walnoten, verse basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas en gekookte asperges te pureren tot een gladde saus. Meng de pesto vervolgens door je favoriete pasta en voeg eventueel nog wat extra geroosterde asperges toe voor extra textuur. Een perfect gerecht voor een doordeweekse avond of een etentje met vrienden!
4. Boordevolle frittata
Frittata’s zijn ideaal, omdat je er vrijwel alles aan toe kunt voegen wat je maar wilt, inclusief asperges! Klop wat eieren los en voeg er gekookte asperges, in plakjes gesneden courgette, verkruimelde feta en gehakte lente-ui aan toe. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal en bak tot de bovenkant goudbruin en de frittata stevig is. Serveer warm of koud, perfect voor ontbijt, brunch of lunch!
5. Aspergesnack met knoflookdip
Vergeet gefrituurde snacks – deze gepaneerde asperges zijn de ster van het feest! Dompel de asperges in bloem, dan in losgeklopt ei en tot slot in een mengsel van paneermeel en Parmezaanse kaas. Bak ze vervolgens in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn. Serveer met een romige knoflookdip et voilà! Je hebt een heerlijke, gezondere snack.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.